SRAT

Konkurrenskraftigt kollektivavtal behövs för att locka framtidens flygtekniker

Dela

Idag utväxlar fack och arbetsgivare sina avtalskrav för certifierade flygtekniker anställda i Svenska Flygbranschens medlemsföretag. Svensk Flygteknikerförening, en förening inom Saco-förbundet SRAT, vill ha flera förändringar och ett moderniserat kollektivavtal som bättre möter flygteknikernas behov.

– Flygtekniker är en liten yrkeskår men vi är helt avgörande för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta, säger Ola Blomqvist, ansvarig förhandlare på SRAT och ordförande i Svensk Flygteknikerförening (SFF). Det är brist på flygtekniker idag – men med konkurrenskraftiga anställningsvillkor kommer fler kanske att hitta till yrket. Men då krävs ett modernt och omarbetat kollektivavtal för våra medlemmar.

Först till hösten drar förhandlingarna i gång på allvar. SRAT och SFF vill se ett nytt löneavtal som ökar möjligheterna till lokal lönesättning och med attraktiva villkor kring försäkringar, pensioner och lönetillägg.

Nyckelord

Kontakter

Om SRAT

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsbärande professioner. Förbundet består av 25 medlemsföreningar som organiserar professioner på hela arbetsmarknaden. Bland medlemmarna finns bland annat sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) SRAT har också många små professionsgrupper som medlemmar, vilka ofta är kvalificerade handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum