Svenska Cykelförbundet

Favoriterna Forssell och Frantzich levererade på SM-veckan i Umeå – och Wincent frälste hemmapubliken

Dela

Linköpingsklubben CK Hymers stora lag hade begett sig till Umeå för att hämta SM-guldet till kaptenen på SM-kortdistansen, Hugo Forssell. Snacka om att de levererade. Men hemmacyklisten Michael Wincent pressade storfavoriten, tog ett skrällsilver – och skapade ett jättejubel. Favoritseger även i damernas SM-kortdistans genom Matilda Frantzich.

Riktigt bra kört av Motalas Carl Kagevi också där de tre medaljörerna kom mest rätt  sista höger, backe, höger och var ganska ohotade på upploppet till sist. 

Men vilket SKÖNT publiktryck det blev när hemmacyklisten Michael Wincent, som kör för Team UV IK, tog upp kampen med storfavoriten Hugo Forssell – och grejade ett skrällsilver!

Forssell kände flåset i nacken av Wincent och körde tufft i näst sista kurvan som skulle bli och blev avgörande, men schysst.

"På raksträckan vid älven var det Hymercyklister överallt men jag fick Forssells rulle och då tänkte jag att nu lär man gå för det. Jag blev lite trängd och han har så mycket mera rutin. Det märker man i ett sådant läge. Men det har varit helt sjukt hela veckan, först snabbast i XCE-kvalet i tisdags och så det här. Jag är både förvånad och riktigt nöjd. Jag var förkyld förra veckan men kroppen kanske behövde vila", säger Wincent.

Alla cykelintresserade runt banan i Umeå snackade bara om en cyklist inför herrarnas kortdistans-SM: Hugo Forssell. SVT ryckte i honom 25 minuter innan start och ville snacka segerläge. Pressen kan knappast bli större. Och som Hugo levererade från den miljön – med grym uppbackning.

"Vi hade egentligen bara en taktik, att det var guld och ingenting annat som gällde och att det var jag som skulle ta det. Sedan hade vi en grundplan för hur det skulle ske, men sedan får man justera lite vartefter", säger Hugo Forssell med ett leende efter prisutdelningen.

Topp tre i SM i kortdistans herrar

  1. Hugo Forssell CK Hymer 53.34
  2. Michael Wincent Team UV IK +0
  3. Carl Kagevi Motala AIF CK +0

Matilda Frantzich från Malmöklubben CK Ringen tog ett både efterlängtat och nästan lika favorittippat guld på SM-veckan i Umeå där det mesta gick hennes väg på denna kortdistans. Hon vann före unga landslagscyklisten Karin Söderqvist, som slet på bra i en utbrytning för Frantzich.

"Ja, jag fick verkligen loppet som jag ville ha det. Min tanke innan var att Motala hade ett starkt lag som vill släppa iväg Karin. Så det gällde att vara med i stort sett bara att vara med när hon stack så att inte tåget skulle gå för min del", säger Matilda Frantzich.

Här ovan täcker Matilda Frantzich upp ett tidigt försök till utbrytning från Motala och när det där allvarligt menade Karin Söderqvist-rycket kom...var hon med!

Sedan handlade det "bara" om att bevaka då Söderqvist inte släppte den jagande gruppen tillräckligt nära för att Frantzich skulle agera.

"Det är klart att man känner sig lite dum när man inte drar en meter, men jag är stark i spurten – och ville ju ha en spurt i en så liten grupp som möjligt."

Och så vann rutinerade Sofie Rosencrantz, som innehar gröna poängtröjan i SWE Cup, spurten om bronset. Så här slutade det i solgasset i Umeå fina stadskärna:

SM kortdistans damer

  1. Matilda Frantzich, CK Ringen 53.56
  2. Karin Söderqvist, Motala AIF CK +0.01
  3. Sofie Rosencrantz, CK Öresund +0.20

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, fria för publicering

Bilder

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye