Boverket

Nytt bidrag för energieffektivisering i el- eller gasuppvärmda småhus

Dela

Från och med i dag den 3 juli kan den som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för energieffektivisering. Bidraget kan ges till materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, till exempel att installera en värmepump eller ansluta till fjärrvärme. Det är också möjligt att få bidrag för åtgärder på klimatskärmen.

Regeringen har beslutat om ett bidrag till energieffektivisering i el- eller gasuppvärmda småhus. Bidraget ska minska sårbarheten för höga energipriser och kan sökas för materialkostnader för värmesystemsåtgärder, till exempel värmepump, biobränslepanna eller värmeväxlare. Bidrag kan även ges för vissa klimatskärmsåtgärder under förutsättning att småhusägaren har fått bidrag till värmesystemsåtgärder efter den 8 november 2022 avseende samma småhus. Den som utför åtgärden måste vara godkänd för F-skatt.

Bidrag kan lämnas med högst 50 procent av materialkostnaden för åtgärderna, och kan betalas ut med högst 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och högst 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder.

Det är länsstyrelsen i respektive län som handlägger ansökningar och beslutar om bidrag. Det är även länsstyrelsen som besvarar frågor om bidraget. Ansökan görs dock via Boverkets e-tjänst från den 3 juli 2023.

Mer information och ansökan (på Boverkets webbplats): Bidrag för energieffektivisering i småhus - Boverket

Media är välkomna att kontakta Boverkets presservice på telefon 0455-353170 eller e-post presservice@boverket.se

Om oss

Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Generaldirektör på Boverket är Anders Sjelvgren.  Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket har ca 245 anställda i Karlskrona och Malmö och tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Följ Boverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boverket

Allmänna samlingslokaler med ungdomsverksamhet får dela på 19,7 miljoner kronor17.11.2023 13:33:35 CET | Pressmeddelande

Samlingslokaldelegationen beslutar årligen om verksamhetsutvecklingsbidrag till ungdomsprojekt i allmänna samlingslokaler. I år, 2023, får 20 projekt dela på 19,7 miljoner kronor för att utveckla ungdomsverksamheten och anpassa lokalerna eller utomhusmiljön för ungdomar. Även i år har konkurrensen mellan de olika sökande varit hög. Totalt sökt belopp var 73 miljoner kronor.

Levande och föränderliga projekt blir Årets Strålkastare inom gestaltad livsmiljö3.10.2023 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar? På den årliga konferensen "Gestaltad livsmiljö" som 2023 har fokus på just kreativitet, kunskap och kompetens presenterades Årets strålkastare podcasten Staden, konstprojektet Tänka med jorden samt produktionsplattformen SPOK.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum