Hyresgästföreningen Region Norrland

Skiljeman avgör ny hyra i Norrbotten

Dela
Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Mittnord har inte kunnat komma överens om en rimlig hyreshöjning för 2023 i Norrbotten. Fastighetsägarna Mittnord valde att lämna över ett antal ärenden till hyresnämnden och begärde att en oberoende skiljeman skulle avgöra de nya hyrorna. Skiljemannen har nu beslutat att hyreshöjningen för berörda fastigheter blir mellan 4,1 procent och 4,45 procent, beroende på ort.
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland

- Skiljemannen har tagit del av såväl våra som Fastighetsägarna Mittnords argument och fastställt en hyresnivå som ligger avsevärt närmare vårt yrkande än motpartens. Detta visar på kompetens och styrka från vår sida och vi kommer alltid stå på hyresgästernas sida och kämpa för rimliga hyreshöjningar, säger Hyresgästföreningen Norrlands ordförande Gunnar Bergman.

Fastighetsägarna Mittnord yrkade ursprungligen att skiljemannen skulle fastställa hyresändringen för berörda fastigheter med upp till drygt 10 procent. Hyresgästföreningen yrkade istället på under 3 procent.

- Vi har stått väldigt långt ifrån varandra i förhandlingarna och mycket har stått på spel, inte minst för alla de hyresgäster som har svårt att få ekonomin att gå ihop. Därför är det glädjande att dessa principiellt viktiga beslut föll ut till hyresgästernas fördel, även om det fortfarande handlar om höga hyreshöjningar, säger Gunnar Bergman.

Så här stor blir hyreshöjningen på respektive ort:

Luleå 4,1 procent från och med 1 april
Boden 4,1 procent från och med 1 maj
Gällivare 4,25 procent från och med 1 april
Kalix 4,45 procent från och med 1 april
Piteå 4,3 procent från och med 1 april


För mer information:
Krister Häggling, förhandlingsstrateg, 070-574 94 57

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Gunnar Bergman, ordförande Hyresgästföreningen Norrland
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Region Norrland
Hyresgästföreningen Region NorrlandHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norrland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norrland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye