Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset först i Sverige med internationell ackreditering som Centre of Excellence för kirurgisk behandling av äggstocks- och livmoderkroppscancer

Dela
Som första verksamhet i Sverige får Akademiska sjukhuset en internationell ackreditering som Centre of Excellence inom kirurgisk behandling för livmoderkroppscancer. Samtidigt ackrediteras sjukhuset även som Centre of Excellence inom kirurgi för äggstockscancer, vilket endast Karolinska sjukhuset haft tidigare.

Livmoderkroppscancer (endometriecancer) och äggstockscancer (ovarialcancer) är de vanligaste gynekologiska cancerformerna. De allra flesta som drabbas av någon av cancerformerna genomgår kirurgi som en del av sin behandling.

– Våra patienter kommer från hela Sjukvårdsregion Mellansverige. Vi tar även emot patienter från andra regioner som behöver en ytterligare bedömning, säger Karin Glimskär Stålberg, överläkare och docent vid verksamhetsområdet kvinnosjukvård på Akademiska sjukhuset.

Ackrediteringen ges av European Society of Gynaecological Oncology och är giltig i fem år.

– För att ackrediteras behöver man behandla en viss volym patienter, visa goda resultat och ägna sig åt forskning, både klinisk och redan publicerad. Det är som en kvalitetsstämpel för patienter som söker sig till oss, och även de som remitterar sina patienter till oss. Att vi blir ett Centre of Excellence visar att vi uppfyller de europeiska kraven på ett högt kvalificerat tumörkirurgiskt center, säger Karin Glimskär Stålberg.

Akademiska sjukhuset har sedan tidigare tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård vid viss endometrios. Uppdraget inriktar sig på avancerad kirurgi som cirka 250 patienter i Sverige är i behov av varje år.

FAKTA: Äggstocks- och livmoderkroppscancerkirurgi

  • 2019 certifierades Akademiska sjukhuset som europeiskt centrum för avancerad äggstockscancerkirurgi och uppgraderades 2023 till Centre of Excellence. Organisatoriskt tillhör centrumet verksamheten kvinnosjukvård. 

  • De flesta fall av livmoderkroppscancer opereras med robotassisterad titthålsteknik. Fördelarna med detta är bl.a. att patienten får mindre smärta efter operationen, kan komma hem snabbare från sjukhuset samt kortare sjukskrivning. Sedan ett par år använder man s.k. portvaktskörtelteknik för att bedöma om sjukdomen spridit sig. Detta har inneburit en centralisering av kirurgin till universitetssjukhus.

  • Äggstockscancer opereras i de allra flesta fallen med öppen kirurgi, eftersom tumörer kan vara stora eller att sjukdomen är spridd i buken.  I vissa fall kan HIPEC-behandling (varm cytostatika i bukhålan i samband med kirurgi) vid spridd äggstockscancer, vara aktuell i studieform. Akademiska sjukhuset är det enda sjukhuset i Sverige som är med i en internationell studie om HIPEC-behandling vid äggstockscancer.

  • Sjukvårdsregion Mellansverige består av Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Sörmland, Region Uppsala, Region Värmland, Region Västmanland och Region Örebro län.

Kontakter

Karin Glimskär Stålberg, överläkare, docent och medicinskt ansvarig vid verksamhetsområdet kvinnosjukvård, tel: 018-6115777, mejl: karin.glimskar.stalberg@akademiska.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Tio år med banbrytande immunterapi firas på slottet13.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För tio år sedan fick den första patienten i Europa banbrytande immunterapi, så kallade CAR T-celler, på Akademiska sjukhuset. Idag används CAR T-celler som behandling av flera cancersjukdomar såsom lymfom och akut lymfatisk leukemi samt vid återfall av maligna lymfom. Behandlingen har även visat effekt hos patienter med myelom och inflammatoriska sjukdomar såsom SLE och MS där kliniska studier pågår i USA och planeras att starta i Sverige. Idag uppmärksammas framstegen på ett symposium förlagt till Uppsala slott.

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye