Svenska Cykelförbundet

Oliver Zwar fick ta emot priset som Årets cyklist på SM-pallen i Åre med mästartröja

Dela

I samband med prisutdelningen vid downhill-SM i Åre tog Oliver Zwar emot Svenska Cykelförbundets återupptagna pris Årets cyklist i mästartröja. Oliver Zwar fick här utmärkelsen Årets cyklist 2022 av Nizze Gustafsson och Thomas Backteman från SCF-styrelsen.

Oliver Zwar hade en jämn och bra säsong 2022 och var inte minst vass på de bägge mästerskapen, EM och VM. Det ska noteras att det var fyra hemmacyklister som alla hade rejält bra koll på banan i franska alperna bland de sex bästa på VM. En enda ickefransman före Oliver Zwar i listan med andra ord, vilket bidrog till den Faluboende svenskaustraliensarens bästa säsong hittills.

Juryn som har haft uppgiften att välja en av tre nominerade starka kandidater har bestått av Roberto Vacchi, Linda Tufvesson och Fredrik Kessiakoff. Juryns motivering lyder enligt följande:

”Att slå sig in i världseliten i mountainbike är svårt. Det krävs mycket träning, mod och tålamod. Denna cyklist är verkligen på väg att etablera sig i den absoluta toppen. Annat kan man inte säga sett till resultaten 2022. Det började med sjätteplatsen på Europamästerskapen i slovenska Maribor och fortsatte med samma resultat på Världsmästerskapen i Franska Les Gets. Mellan dessa mästerskap körde han också till sig två topp tio-placeringar i världscupen. Årets cyklist 2022 herrar, Oliver Zwar.”

2023 års säsong började väldigt bra. Med ett försvarat SM-guld i bagaget efter en spännande kamp mot Sverigeettan i enduro, Zakarias Johansen, ända ner mot mållinjen blir det mycket intressant att se vad Oliver Zwar göra på VM i Glasgow. Det svenska MTB-laget presenteras nästa måndag.

Jenny Rissveds tog emot priset som Årets cyklist 2022 på damsidan vid SM i landsväg. 

Text: Svenska Cykelförbundet
Foto: ZZdesign 

Fria för publicering, ange fotocred

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye