Stångåstaden

Ny utrustning i tvättstugan minskar mikroplaster och sparar vatten

Dela

Stångåstaden testar en ny typ av utrustning för gemensamma tvättstugor som minskar utsläpp av mikroplaster och sparar vatten. Utrustningen kopplas till tvättmaskinen, renar sedan vattnet efter tvätt och återinför det rena vattnet i tvättprocessen. Utrustningen sparar vatten men renar också vattnet från mikroplaster vilket bidrar till att minska andelen mikroplaster i avloppsvattnet.

Tvättstuga med installerad Mimbox
Tvättstuga med installerad Mimbox

Installationen av utrustningen, som går under namnet Mimbox från företaget Mimbly, är ett steg i vår strävan att skapa en hållbar boendemiljö. Genom att installera den här utrustningen kan vi både få ner vattenförbrukningen och minska andelen mikroplaster i avloppsvattnet. Hyresgästerna tvättar precis som vanligt och märker ingen skillnad – men det gör skillnad för miljön.

Just nu genomför vi en pilotstudie i ett av våra studentområden i Linköping för att utvärdera tekniken. Att testa denna innovativa teknik är ett led i vår strävan att minska vår miljöpåverkan och skapa en mer hållbar boendemiljö för våra hyresgäster!

Så funkar det:

  • Själva tvättningen sker precis som vanligt men i stället för att vattnet går ut i avloppet filtreras det i Mimboxen. Där analyseras även renheten i vattnet för att se om det kan sparas.
  • Om vattnet är för smutsigt skickas det ut i avloppet. Det har däremot renats från mikroplaster.
  • Om vattnet är tillräckligt rent sparas det och renas ytterligare tills tvättmaskinerna behöver vatten igen.
  • När tvättmaskinen behöver vatten pumpas redan uppvärmt vatten tillbaka i stället för att nytt tas från kranen.
  • Tvättningen sker då mer miljövänligt men med samma tvättresultat som innan.
  • Mikroplasterna i vattnet samlas upp i ett filter som töms med jämna mellanrum.

Mikroplaster

Mikroplaster är små men skadliga plastpartiklar som förorenar miljön och som kommer från en mängd olika källor, bland annat skönhetsprodukter, stadsdamm och nedbrutna partiklar från plastprodukter. Mikroplasterna kommer också från syntetiska textilier. Varje gång dessa textilier tvättas släpps miljontals syntetiska fibrer (mikroplaster) ut från våra tvättmaskiner i vattendrag och hav.

Läs mer om Mimbox

Bilder

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 12:48:49 CET | Nyheter

2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.

Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.

IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg

Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye