Hyresgästföreningen Region Norrland

Hyresgäst fick rätt i tingsrätten – sparade 370 000 kronor

Dela
En viktig del av medlemskapet i Hyresgästföreningen är möjligheten att få juridiskt stöd i olika boendetvister. Nils och Nathalie i Härnösand vann nyligen ett mål i tingsrätten med hjälp av Hyresgästföreningens jurist och sparade därmed in över 370 000 kronor som hyresvärden yrkat för bland annat skador i lägenheten. Hyresvärden fick dessutom stå för parets rättegångskostnader på över 50 000 kronor.
William von Wendel, foto Johan Gunséus
William von Wendel, foto Johan Gunséus

- Det kan vara obehagligt att som hyresgäst ställas inför hyresvärdens krav på ersättning och i det här fallet var det dessutom frågan om mycket pengar. Som medlem i Hyresgästföreningen är man dock aldrig ensam, utan kan få hjälp till exempel med olika juridiska problem och tvister, säger Hyresgästföreningens processjurist William von Wendel.

Hyresvärden stämde hyresgästerna i tingsrätten och hävdade att paret nyttjat mer av fastigheten än de hade rätt till, eftersom hyreskontraktet inte var korrekt och inte återspeglade vad de kommit överens om. Paret ska därför, hävdade han, ha betalat för lite i hyra trots att de betalat den hyra som stod i hyreskontraktet.

Vidare yrkade hyresvärden på ersättning för skador som uppkommit genom att paret skulle ha hanterat elen på ett felaktigt sätt. Detta skulle ha lett till för hög värme i golvvärmesystemet, vilket bland annat fått till följd att kakelplattor lossnat. Hyresvärden sålde senare fastigheten, men till ett lägre pris än marknadspriset och yrkade även att Nils och Nathalie skulle kompensera honom för detta.

Tingsrätten bedömde att det skriftliga hyreskontraktet gällde samt att hyresvärden inte kunnat bevisa några av sina påståenden och avslog därmed samtliga yrkanden.

För mer information:
William von Wendel, processjurist, 010-459 18 14

Nyckelord

Kontakter

Bilder

William von Wendel, foto Johan Gunséus
William von Wendel, foto Johan Gunséus
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Region Norrland
Hyresgästföreningen Region NorrlandHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norrland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norrland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye