Svenska institutet

Nu höjs temperaturen för svensk samtidskonst på Svenska institutet Paris

Dela

Fler fransk-svenska samarbeten och svensk kultur med potential att slå internationellt utgör grunden när Sara Arrhenius sätter sin prägel på Svenska institutet Paris. Höstens utställningar på Sveriges kulturhus i Paris bjuder på en nyskapande ny generation av konstnärer och designers: Sara-Vide Ericson, Misschiefs och Maja Daniels.

Sara Arrhenius, direktör Svenska institutet Paris. Foto: Julien Bourgeois
Sara Arrhenius, direktör Svenska institutet Paris. Foto: Julien Bourgeois Julien Bourgeois Får användas i redaktionellt syfte. Byline måste uppges vid publicering.

Svenska institutet Paris är sedan över ett halvt sekel Sveriges enda kulturhus utomlands och en unik mötesplats mellan svenskt och franskt kulturliv. Nu vill Sara Arrhenius, nytillträdd direktör sedan januari 2023, intensifiera kulturutbytet mellan Frankrike och Sverige, stärka Sveriges internationella kulturnätverk och bjuda publiken på svensk samtidskonst med högt anseende.

– Svenska institutet ska verka för breda och långsiktiga internationella kultursamarbeten och lyfta fram svenska konstnärskap för en utländsk publik. De senaste åren har Frankrike tagit en alltmer central roll i det europeiska kulturlivet och vår verksamhet i Paris har därmed blivit allt viktigare, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

– Jag ser stora möjligheter för svensk konst att bli del i ett större internationellt sammanhang där kultur skapas, nya idéer föds och framtiden formuleras. De kommande åren kommer vi att presentera samtida konstnärer eller konsthistorisk konst med stark aktualitet, säger Sara Arrhenius. Vi vill lyfta fram nyskapande, mångdimensionell och innovativ kultur som bidrar till en bredare diskussion om konst och kultur.

Höstens program, som är det första som Arrhenius varit med och programlagt, visar upp en ny och otämjd sida av Sverige. 

  • Först ut, och i samarbete med Paris Design week i september, är installationen ”FINE DYING” av konstinitiativet Misschiefs, kurerad av Paola Bjäringer. Sex formgivare står bakom kollektionen med designobjekt som placerats på ett långt middagsbord: Anna Nordström, ButchXFemme, Isa Andersson, Lotta Lampa, Maria Pita Guerreiro och Sara Szyber. Till utställningen i Paris har Misschiefs även bjudit in den franska konstnären Popline Fichot, norska Yngvild Saeter och svenska Klara Fahrman. 7 september–1 oktober.
  • I samband med Paris +, en av samtidskonstens viktigaste mässor, öppnar utställningen ”Desire of the Tail” av en av Sveriges mest inflytelserika unga konstnärer, Sara-Vide Ericson. Det är Ericsons första separatutställning utanför Norden och består helt av nya verk. 17 oktober–18 februari 2024. I höst publiceras den mest heltäckande publikationen hittills med ett urval av Sara-Vide Ericsons arbeten från 2013 fram till idag. Texter av Sara Arrhenius, Daniel Birnbaum och Sinziana Ravini (Art & Theory Publishing i samarbete med Galleri Magnus Karlsson).
  • Höstsäsongen avslutas med Maja Daniels fotoutställning ”On the silence of myth” i samband med att Paris Photo äger rum. Daniels har skapat en rad fotografier inspirerade av häxprocesserna i 1660-talets Älvdalen. Hon utgår från de myter som är förknippade med häxjakten men låter dem speglas i vår samtid. Utställningen kureras av Magnus af Petersens i samarbete med Centrum för fotografi, som samtidigt lanserar boken om samtida svensk fotografi, Peripheral Vision: Images From the Fringe of Europe

Nytt för hösten är även ett samarbete mellan Svenska institutet Paris, IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program inom bild- och formområdet, och Franska institutet i Sverige/l'Institut français de Suède, som erbjuder franska curatorer och konstprofessionella att komma till Sverige. 2024 bjuds deras motsvarigheter i Sverige till Paris. 

För mer information, intervjuer eller tillgång till fler bilder kontakta:
Tulle Durling, pressansvarig Svenska institutet, tulle.durling@si.se
Gunilla Norén, pressansvarig Svenska institutet Paris, gunilla.noren@si.se

Tack till Kulturrådet, Galleri Magnus Karlsson och Svenska ambassaden i Frankrike.

Svenska institutet Paris

Svenska institutet i Paris är en del av Svenska institutet och Sveriges enda kulturhus utomlands. Verksamheten omfattar konst-, design- och fotoutställningar, filmvisningar, konserter, seminarier, en permanent konstsamling samt ett kafé. Institutet erbjuder även svenskkurser för vuxna och gästbostäderna för svenska forskare och kulturskapare. Byggnaden, ett stadspalats från 1500-talet i centrala Paris, förvaltas av Statens fastighetsverk.

Sara Arrhenius

Vid sidan av chefsuppdraget för Svenska institutet Paris är Arrhenius även kulturråd vid Svenska ambassaden i Paris. Arrhenius har tidigare varit rektor vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, chef för Bonniers Konsthall (2005–2017) och direktör för IASPIS (2000–2005). Hon har även en lång karriär bakom sig som kulturskribent, konstkurator och författare i Sverige och internationellt.

Bilder

Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet. Foto: Magnus Liam Karlsson
Madeleine Sjöstedt, generaldirektör Svenska institutet. Foto: Magnus Liam Karlsson
Magnus Liam Karlsson Får användas i redaktionellt syfte. Byline måste uppges vid publicering.
Ladda ned bild
Fine Dying. Misschiefs. Foto: Daniel Camerini
Fine Dying. Misschiefs. Foto: Daniel Camerini
Ladda ned bild
Sara-Vide Ericson, "The Living Rock (That Ends Time)", 2023, foto : Nora Bencivenni/Galleri Magnus Karlsson
Sara-Vide Ericson, "The Living Rock (That Ends Time)", 2023, foto : Nora Bencivenni/Galleri Magnus Karlsson
Ladda ned bild
Foto: Maja Daniels
Foto: Maja Daniels
Ladda ned bild

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svensk kultur är en viktig drivkraft för handel9.5.2024 09:38:21 CEST | Pressmeddelande

2024 är ett storslaget år för svensk musik. Få har missat att det är 50 år sedan ABBA slog genom globalt efter sin Eurovision-seger med ”Waterloo”. Som om det inte vore nog hålls finalen för årets Eurovision i Malmö, efter att Loreen vunnit tävlingen för andra gången. Uppmärksamheten som musikevenemanget får, innebär ett bra tillfälle att lyfta fram det inkluderande, öppna och positiva budskapet som Eurovision och Sverige vill förmedla med hjälp av musik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye