Migrationsverket

Migrationsverket ser fortsatt behov av stabila ekonomiska förutsättningar

Dela
Migrationsverket behöver en stabil grundfinansiering de kommande åren. Framför allt som en följd av kriget i Ukraina, men också för att kunna fortsätta arbetet med att korta handläggningstiderna. – Stabila ekonomiska förutsättningar är också viktigt för myndighetens arbete med reformerna inom migrationsområdet, säger planeringsdirektör Annika Gottberg med anledning av att myndighetens prognos idag lämnats till regeringen.

Redan i april månads prognos utgick Migrationsverket från ett långvarigt krig i Ukraina och att de som flytt till Sverige blir kvar här under en längre tid. Det påverkar både mottagningskostnaderna, som framför allt består av ersättningar till kommuner, regioner och sökande, och Migrationsverkets behov av medel.

Inför höstens budgetproposition föreslår Migrationsverket därför att myndigheten för 2024 tilldelas cirka 4,7 miljarder kronor på förvaltningsanslaget – lika mycket som i år. För 2025 föreslår Migrationsverket en tilldelning på cirka 4,9 miljarder kronor.

För 2024 skulle det innebära 240 miljoner kronor mer än nivåerna i regeringens budgetproposition från hösten 2022. För 2025 innebär det 800 miljoner kronor mer än i budgetpropositionen.

– Skillnaden beror framför allt på konsekvenserna av ett långvarigt krig i Ukraina. På grund av kriget och det osäkra omvärldsläget behöver Migrationsverket fortsatt stabila förutsättningar under de närmaste åren. Det är också avgörande för att vi ska kunna fortsätta arbetet med att nå författningsstyrda handläggningstider, säger Annika Gottberg.

När det gäller mottagningskostnaderna beräknar Migrationsverket att behovet av medel överstiger nuvarande tilldelning med cirka 2,7 miljarder kronor för år 2025.

Cirka 14 000 ukrainare bedöms söka skydd i år

I den senaste prognosen justeras huvudscenariot för antalet skyddssökande från Ukraina ned något för i år jämfört med föregående prognos, från 15 000 till 14 000. För 2024 är huvudscenariot liksom tidigare att 10 000 ukrainare söker skydd. Hittills i år har drygt 7 500 personer från Ukraina sökt tillfälligt skydd i Sverige.

Färre väntas söka asyl i Sverige

När det gäller antalet asylsökande sänks planeringsantagandet med cirka 2 000 per år för 2023 och framåt. För 2023 och 2024 är prognosen nu att cirka 14 000 personer per år söker asyl här.

– Totalt i Europa har antalet asylsökande ökat kraftigt sedan hösten 2022, men det har haft en begränsad påverkan på Sverige. Under de senaste åren har det skett en påtaglig minskning av Sveriges andel av antalet asylansökningar i Europa. Vi ser att den trenden har fortsatt hittills i år, säger Annika Gottberg.

Sänkt prognos för ansökningar om arbetstillstånd

När det gäller ansökningar om arbetstillstånd sänker Migrationsverket prognosen med totalt mellan 7 000 och 11 000 ansökningar per år under åren 2023 till 2026. Det sker mot bakgrund av det höjda försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare som väntas träda i kraft den 1 oktober i år, enligt förslag från regeringen.

Läs mer och ta del av prognosen på Migrationsverkets webbplats

Nyckelord

Kontakter

Om

Migrationsverket
Migrationsverket



Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.
Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Pröv­ningen av ansök­ningar från bärploc­kare igång – drygt 1 200 ansök­ningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.

Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?25.4.2024 11:50:10 CEST | Pressinbjudan

Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?

Prognos för antalet asylsökande oförändrad23.4.2024 09:30:10 CEST | Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld, med en upptrappad konflikt i Mellanöstern, är Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande oförändrad. Bedömningen är fortsatt att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige i år respektive nästa år. – I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye