Migrationsverket

Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?

Dela

Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?

Välkommen till ett seminarium där Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, berättar om asylprocessen utifrån vad som kan vara bra att veta för dig som är journalist. Du får också träffa medarbetare vid Migrationsverkets presstjänst och höra mer om vad som krävs för att myndigheten ska kunna uttala sig i enskilda ärenden. Självklart finns också möjlighet att ställa frågor.

Dag och tid: Tisdag 21 maj kl. 13.00-14.00.

Plats: Migrationsverkets huvudkontor, Slottsgatan 82 i Norrköping.

Anmälan: Senast den 17 maj per mejl till: press@migrationsverket.se. Skriv ditt namn och vilken redaktion du kommer ifrån. Obs! Begränsat antal platser. Medtag presslegitimation.

Vid seminariet har vi inte möjlighet att besvara frågor om specifika enskilda ärenden. Om du har ett enskilt ärende som du önskar kommentarer kring får du gärna kontakta oss på presstjänsten via e-post: press@migrationsverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Pröv­ningen av ansök­ningar från bärploc­kare igång – drygt 1 200 ansök­ningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.

Prognos för antalet asylsökande oförändrad23.4.2024 09:30:10 CEST | Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld, med en upptrappad konflikt i Mellanöstern, är Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande oförändrad. Bedömningen är fortsatt att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige i år respektive nästa år. – I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye