Rekordlåg bilimport till Sverige
Under första halvåret genomförde Transportstyrelsen 7 685 ursprungskontroller. Det är minskning med 25 procent jämfört med föregående år och en rekordlåg siffra. Den låga kronkursen tros vara del av förklaringen.
Alla begagnade fordon som importeras till Sverige för registrering och användning här ska genomgå en ursprungskontroll innan de får registreras. Detsamma gäller också nya bilar som privatimporteras till landet. Vid ursprungskontrollen kontrollerar Transportstyrelsen fordonets ursprung för att säkerställa att det inte är stulet, efterlyst, svårt krockskadat eller skrotat. Kontrollerna görs mot Europeiska registreringsmyndigheters register samt ett antal internationella efterlysningsregister (bland annat Interpol). Det sker också en noggrann äkthetsgranskning av de utländska registreringshandlingar som ska skickas in i samband med ansökan.
Kontrollerna sker för att motverka den illegala fordonshandeln som omsätter mångmiljardbelopp årligen och för att förhindra att trafikfarliga fordon tas in i landet. Regelbundet upptäcks försök att föra in fordon som är efterlysta i andra länder. Under första halvåret 2023 har fem misstänkta försök att importera stulna fordon avslöjats. Dessutom avslogs ytterligare 111 ärenden där den vanligaste orsaken var att importören inte kunnat uppvisa nödvändiga handlingar för att fordonet ska kunna godkännas.
– För att vi ska godkänna en ansökan om ursprungskontroll behöver importören kunna uppvisa handlingar som köpeavtal och fordonets utländska registreringsbevis i original. Varför en importör inte kan göra det kan man naturligtvis spekulera i orsaken till. Men det faktum att vi regelbundet avslöjar försök till ursprungskontroll av stulna fordon visar att kontrollerna fungerar och behövs, säger Ulrika Rolfsdotter, sektionschef på Transportstyrelsen.
Konjunkturen påverkar
Bilimporten till Sverige påverkas av sådana saker som det allmänna konjunkturläget och den svenska kronans värde i förhållande till andra valutor. Köpesummorna påverkas av den låga kronkursen och det har helt enkelt blivit dyrare att köpa bilar i utlandet. Ytterligare en omständighet som kan ha påverkat inflödet av fordon till Sverige är den containerkris som orsakades av pandemin med kraftigt höjda priser för transporter som följd.
– Vi ser en viss koppling mellan hur många ärenden vi har och det allmänna ekonomiska läget. Ökningen 2021 tror vi kan relateras till pandemin med restriktioner i resandet och att man därför valde att lägga pengarna på bilimport. Även komponentbrist för nybiltillverkningen kan ha påverkat. Och nedgången nu i år i sin tur kan bero på ett sämre konjunkturläge och den svenska kronans låga värde, säger Ulrika Rolfsdotter.
Fakta: Antal ursprungskontroller första halvåret 2019-2023
- 2019 10 370
- 2020 9 170
- 2021 11 916
- 2022 10 250
- 2023 7 685
I siffrorna ingår kontroller av begagnade importerade fordon, privatimporterade nya fordon, historiska återuppväckta fordon, tidigare militärregistrerade fordon och egentillverkade släpvagnar.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seUlrika Rolfsdottersektionschef på Transportstyrelsen
Tel:010-495 60 04Ulrika.Rolfsdotter@transportstyrelsen.seBilder
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Antalet A-traktorer ökar – men nu minskar olyckorna3.10.2024 09:07:52 CEST | Pressmeddelande
226 personer har skadats i olyckor med A-traktorer inblandade under årets sju första månader. Jämfört med samma period året innan har antalet A-traktorolyckor minskat med 17 procent. Det framkommer i Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor för fem olika fordonstyper: A-traktor, mopedbil, fyrhjuling, snöskoter och elsparkcykel.
Nya regler om körkort och syn1.10.2024 09:16:44 CEST | Pressmeddelande
Nu har Transportstyrelsen fattat beslut om att synkraven för körkort kommer att ändras från och med den 1 februari 2025. Det innebär att fler personer än tidigare kommer att klara synfältskraven. – Reglerna behövde justeras, Sverige har haft strängare krav vad gäller just synfältsbortfall än vissa andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen vill stoppa körkortsturismen30.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Transportstyrelsen vill kunna neka utbyte av utländska EES-körkort till svenska. Myndigheten lämnar nu in en framställan om lagändring till regeringen för att få stopp på den så kallade körkortsturismen. – Vi vill att personer med svenska körkort ska ha nödvändiga kunskaper och praktiska färdigheter för att köra de fordon som man har körkortsbehörighet för, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen.
Lastbilsbranschen följer reglerna bra30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Regelefterlevnaden är överlag hög – oavsett om är det gäller krav på förare, företag eller fordon. Det framkommer i Transportstyrelsens nya tillståndsmätning som kontrollerar hur yrkestrafiken lever upp till de regler och krav som finns för de som utför godstransporter på väg.
98 personer miste livet i sommartrafiken17.9.2024 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Under perioden maj till och med augusti har 98 personer omkommit och 4 660 skadats i vägtrafiken – 644 har blivit svårt skadade och 4 016 lindrigt skadade. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum