Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Stabila bostadspriser under sommaren

Dela

Bostadsmarknaden fortsätter att stabilisera sig. Priserna på villor i Sverige steg med 1 procent i juli medan bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Efter mer än ett år av tuffa privatekonomiska utmaningar för många svenskar ser vi nu en successivt förbättrad efterfrågan på bostäder, något vi bedömer kommer fortsätta under hösten. Eftersom räntan inte väntas stiga så mycket mer har det nu blivit lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i landet som helhet sjönk med 1 procent under juli månad. I centrala Stockholm och centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1 procent i juli, inkluderas kranskommunerna har bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm sjunkit med en procent medan de var oförändrade i Stor-Göteborg. I såväl centrala Malmö som Stor-Malmö var bostadsrättspriserna oförändrade under juli.

– Unga och ensamhushåll har drabbats hårt av stigande räntor och kraftig inflation, men vi ser ändå ett ökat intresse för mindre bostäder i samband med terminsstarten på högskolor och universitet. Troligen blir dock takten i budgivningarna lägre än de senaste åren och försäljningarna kan komma att dra ut på tiden, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige visar en uppgång med 1 procent i juli. I storstadsområdena har villapriserna under samma period legat stilla. Sett till det senaste kvartalet har dock villapriserna ökat med 3 procent i Stor-Göteborg, 2 procent i Stor-Malmö och 1 procent i Stor-Stockholm.

– Vi förväntar oss ökad konkurrens om attraktiva villor efter sommaren. I höst och vinter kommer dock många återigen drabbas av höga elräkningar och vi bedömer att bostäder med omoderna uppvärmningssystem fortsätter att vara mer svårsålda, säger Marcus Svanberg.

Efter att ha stigit kraftigt under pandemin har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu en nedgång med 7 procent de gångna tolv månaderna.

Här är länen där bostadspriserna har minskat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Jönköpings län -17% 1. Södermanlands län -14% 1. Stockholms län -13%
2. Värmlands län -16% 2. Västerbottens län -13% 2. Örebro län -12%
3. Örebro län -15% 3. Västmanlands län -12% 3. Gotlands län -11%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 140 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 22 992 bostadsrätter och 13 802 villor under maj 2023 - juli 2023. Tremånaderssiffran är en jämförelse med februari 2023 - april 2023, tolvmånaderssiffran med maj 2022 - juli 2022 och enmånadssiffran med april 2023 - juni 2023. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 3 939 fritidshus under augusti 2022 - juli 2023 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 1%

± 0%

- 2%

37 564

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 3%

± 0%

105 994

Stor-Stockholm

- 1%

- 1%

+ 1%

59 287

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 2%

- 4%

64 650

Stor-Göteborg

± 0%

+ 3%

- 5%

44 720

Centrala Malmö

± 0%

+ 3%

- 4%

37 199

Stor-Malmö

± 0%

+ 5%

- 4%

35 242

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1%

+ 2%

- 10%

3 183 000

Stor-Stockholm

± 0%

+ 1%

- 9%

5 956 000

Stor-Göteborg

± 0%

+ 3%

- 10%

5 179 000

Stor-Malmö

± 0%

+ 2%

- 11%

4 907 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 7%

2 158 000

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2022 förmedlade våra fastighetsmäklarecirka 26 400 objekt till ett försäljningsvärde av 71,9 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjunde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2022.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Prisfall på fritidshus ger nya förutsättningar inför skidsäsongen: Här får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna1.11.2023 06:23:00 CET | Pressmeddelande

I Älvdalens kommun, där Idre och Grövelfjäll ligger, får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna – dyrast är fritidshusen i Åre. Priset på skidstugor har sjunkit mest i Härjedalen och Åre. Det visar en ny kartläggning av fritidshuspriser i Sveriges skidkommuner, gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum