Svenska Cykelförbundet

Jakob Söderqvist nosade på medalj – sjua i U23-tempot på VM

Dela

Jakob Söderqvist slutade sjua med 27 sekunder upp till pallplats i det 36 kilometer långa tempoloppet i Stirling på landsvägs-VM i Skottland. Jakob Söderqvist, som gick in i säsongen som MTB-cyklist, stod för ett mycket stabilt genomfört lopp i ett VM-tempo med 79 startande som hade en tuff avslutning.

"Väldigt bra avvägt lopp av Jakob Söderqvist. Han tog det relativt lugnt på den första halvan så han skulle ha något kvar till den backigare slutdelen av banan", säger assisterande förbundskaptenen Alexander Wetterhall som själv har rutin som vass i tempocyklist från sin aktiva tid.

Jakob Söderqvist har haft en sensationellt bra utveckling på landsvägshojen och har bland annat vunnit på ett etapplopp i Frankrike. På SM i Björklinge smällde Jakob till med en övertygande andraplats efter en sekundstrid mot förra årets EM-elva Jacob Ahlsson om guldet i Söderqvists första tempolopp sedan juniortiden för tre år sedan.

Ni hör, här har svensk landsvägscykel ett potentiellt stort framtidsnamn. I år har Jakob Söderqvist parallellt kört världscup i mountainbike och placerat sig bra i ett av XCC-loppen.

I VM-tempoloppet var Söderqvist elva vid den första mellantiden på VM-tempoloppet, avancerade mycket redan till den andra och låg sedan och krigade i ett jämnt skick kring platserna sju till åtta. Kul att få kliva upp på det virtuella medaljpodiet som trea just efter målgång.

Mot slutet av startfältet utmanade belgaren Alec Segaert segrande italienaren Lorenzo Milesi om segern och britten Josh Charlton smet förbi Söderqvist men tiden stod sig så bra.

Wetterhall sammanfattar loppet så här:

"Väldigt bra. Väldigt, väldigt bra. Lite väl mycket laddning i kurvorna kanske men höll sig ändå på hjulen. Starkt att göra ett så väl avvägt lopp första gången han kör VM-tempo. Ja, det var första gången som han körde med radioutrustning bakom. Så vi har varit med och guidat honom – och han tog verkligen tillvara på det. Kul att se!"

VM tempo herrar U23

  1. Lorenzo Milesi, Italien 43.00,46
  2. Alec Segaert, Belgien -11,27
  3. Hamish McKensie, Australien +50,79
  4. Raúl Garcia Pierna, Spanien 53,59
  5. Darren Rafferty, Irland +56,01
  6. Josh Charlton, Storbritannien +1.11,57
  7. Jakob Söderqvist, Sverige +1.18,12
  8. Logan Currie, Australien +1.18,69

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering, ange cred)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye