Lunds stift, Svenska kyrkan

Pressinbjudan: Pannrumssafari i Bredåkra

Dela

Lunds stiftskansli utbildar medarbetare i församlingar och pastorat i energioptimering. Projektet "Pannrumssafari – Våga skruva!" ingår i Svenska kyrkans "Färdplan för klimatet". Journalister hälsas välkomna att delta i pannrumssafari i Bredåkra församlingshem torsdag 21 september. 

Hösten 2023 erbjuds fastighetsförvaltare och fastighetsskötare i Lunds stifts församlingar utbildning i energioptimering: "Pannrumssafari – Våga skruva!". Utbildningen syftar till att öka kompetensen kring de egna värme- och ventilationsanläggningarna. Målet med kompetensutvecklingen är att kunna sänka energikostnaderna och nå målet om klimatneutralitet i enlighet med Svenska kyrkans Färdplan för klimatet. 

– Vi har satt skarpa mål i Svenska kyrkans Färdplan för klimatet när det gäller minskad energianvändning, och det viktigaste arbetet för att nå de målen görs i församlingarna. Att fastighetsförvaltare och fastighetsskötare har rätt kompetens är en nyckelfaktor i klimatarbetet, säger Mimmi Bissmont, miljö- och klimatstrateg vid Lunds stift. 

Utbildningen genomförs i två delar. Det första steget är en heldagsutbildning med både teoretisk och praktisk kunskap kring drift- och energieffektivisering kopplat till värme- och ventilationssystem. Det andra steget är ett platsbesök där utbildning görs på plats i församlingens egna värme- och ventilationsanläggningar.

– Att göra skillnad för klimatet behöver inte alltid innebära kostsamma investeringar i nya avancerade värme- och ventilationssystem. Med den här utbildningen vill vi visa att man kan göra energibesparingar enbart genom att köra sina befintliga system på rätt sätt och med klok styrning. Lite som att inte alltid köra bil i treans växel, utan använda hela växellådan, säger Andreas Månsson, stiftsingenjör. 

Journalister hälsas välkomna att delta i pannrumssafarin i Bredåkra församlingshem torsdagen den 21 september. Kontakta pressekretrerare Camilla Lindskog, 046-15 55 23, för överenskommelse om tid. 

Läs mer om Svenska kyrkans Färdplan för klimatet på Svenska kyrkans webb: Svenska kyrkans färdplan för klimatet - Svenska kyrkan 

Läs mer om hållbarhetsarbetet i Lunds stift på Lunds stifts webb: Hållbarhetsarbetet i Lunds stift - Lunds stift (svenskakyrkan.se) 

För mer information: 
Mimmi Bissmont, miljö- och klimatstrateg: mimmi.bissmont@svenskakyrkan.se
Anders Burman, stiftsingenjör: anders.m.burman@svenskakyrkan.se
Jan-Åke Karlsson, stiftsingenjör: jan-ake.karlsson@svenskakyrkan.se
Andreas Månsson, stiftsingenjör: andreas.pg.mansson@svenskakyrkan.se

För journalister i Skåne finns det möjlighet till pannrumssafari i skånska församlingar. Kontakta pressekretrerare Camilla Lindskog, 046-15 55 23, för information om tider och platser. 

Kontakter

Bilder

Lunds stift utbildar i energioptimering för att kunna sänka energikostnaderna och nå målet om klimatneutralitet i enlighet med Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Foto: Sofia Lindstrand.
Lunds stift utbildar i energioptimering för att kunna sänka energikostnaderna och nå målet om klimatneutralitet i enlighet med Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Foto: Sofia Lindstrand.
Ladda ned bild
Mimmi Bissmont är miljö- och klimatstrateg vid Lunds stiftskansli. Foto: Jens C Hilner.
Mimmi Bissmont är miljö- och klimatstrateg vid Lunds stiftskansli. Foto: Jens C Hilner.
Ladda ned bild
Andreas Månsson är en av tre stiftsingenjörer i Lunds stift. Foto: Jens C Hilner.
Andreas Månsson är en av tre stiftsingenjörer i Lunds stift. Foto: Jens C Hilner.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye