Kommunen undersöker riskområden – beviljas en miljon kronor

Dela

Jönköpings kommun har beviljats en miljon kronor av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen för att göra ytterligare undersökningar av potentiellt förorenade mark vid Vätterstranden samt området mellan Sanna badplats och Osets småbåtshamn. Kommunen har beviljats 500 000 kronor per område.

Redan innan sommaren 2022 gjorde Jönköpings kommun undersökningar i de två områdena. Nu tar kommunen nästa steg i arbetet och kommer under hösten 2023 att undersöka områdena ytterligare. Huvudstudierna beräknas vara klara till sommaren 2024.

- Vi har informerat om och undersökt de här två områdena tidigare. Det känns bra att vi har fått medel beviljat för att göra fördjupade undersökningar. Att vi har riskområden är inget unikt för vår kommun utan så här ser det ut runt om i landet. Vi har gjort en detaljerad kartläggning som vi jobbar efter och som på längre sikt ska leda till en giftfri miljö, säger Andreas Bengtsson, miljöingenjör på Jönköpings kommun.

Information om områdena

Rosenlund 2:1

Område Rosenlund 2:1 ligger mellan Huskvarnavägen och Vätterstranden, där det idag är parkområde och badplats, låg det mellan åren 1916-1962 en oljedepå. Där bedrevs mottagning, mellanlagring och utlastning av petroleumprodukter, främst bensin och fotogen.

nullFoto%20p%E5%20Vestkustens%20petroleums%20anl%E4ggning%20sett%20fr%E5n%20Huskvarnav%E4gen%2C%20fr%E5n%20boken%20Fotograf%20i%20J%F6nk%F6ping%201904-1957%2C%20Emil%20Eriksson
Foto på Vestkustens petroleums anläggning sett från Huskvarnavägen, från boken Fotograf i Jönköping 1904-1957, Emil Eriksson.

Sanna 3:1

Inom Sanna 3:1 som ligger mellan Sanna badplats och Osets småbådshamn har det funnits två industriområden mellan åren 1900-1965 med varierande verksamheter så som gjuteri, mekanisk verkstad, bilverkstad, borstfabrik och smedja. Det är främst där gjuteriet har legat som förorneingar påträffats.

null

Vad ska göras och varför?

Provtagningar ska tas där kommunen ska fastställa om det eventuellt behöver göras några ytterligare åtgärder i områdena. Tyngdpunkter i undersökningarna kommer att ligga på hälso- och miljörisker. Provtagningarna behöver göras för att i detalj ta reda på föroreningarnas utbredning och fastställa om föroreningarna som finns ytligt i marken behöver åtgärdas.

Är det farligt att vistas i områdena?

De tidigare proverna har visat något höga halter av PAH och bly men de uppmätta halterna bedöms inte ge några akuta effekter, det vill säga inget förgiftningstillstånd.

- Det är inte farligt att bada eller vistas i områdena och det medför inga exponerings- och hälsoeffekter på kort sikt. Däremot ska man undvika att få i sig jorden/sanden. En enkel försiktighetsåtgärd är att tvätta händerna innan måltid. Riskbedömningen har vi gjort i samråd med arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping, avslutar Anderas Bengtsson.

Nyckelord

Kontakter

Andreas Bengtsson
Miljöingenjör
E-post: andreas.bengtsson@jonkoping.se
Tel: 036-105453

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye