Porsche Carrera Cup Scandinavia

Upplagt för spännande titelduell när Porsche Carrera Cup Scandinavia börjar nedräkningen av jubileumssäsongen 2023

Dela

Ola Nilsson är nere i brygga efter den tuffa tävlingshelgen på Drivecenter Arena i Fällfors.

Men uträknad? Glöm det!

Inför Kanonloppet i Karlskoga 18-19 augusti konstaterar skåningen:

– Poängmässigt är läget faktiskt exakt det samma nu som inför de tre sista deltävlingarna förra året.

Då bjöds publiken på historiens jämnaste titelduell med just Ola Nilsson i en av huvudrollerna. 

Mtech Competition-föraren Ola Nilsson åkte till Norrland i slutet på juni med en liten ledning i mästerskapet. Men efter fyra race på Drivecenter Arena hade han halkat ner till en tredjeplats (delad) i tabellen och var helt plötsligt 44 poäng bakom regerande mästaren Lukas Sundahl.

– Poängmässigt en jättedålig och tuff helg för min del. Det gick inte alls som vi hade förväntat oss, medger Nilsson.

Han kvalade bra båda tävlingsdagarna, men racemässigt gick mycket snett för den vanligtvis så säkre och pålitlige skåningen. 

Fick låna bil

I det första heatet fick Nilsson motorstopp i starten och bröt sedan efter att ha kört på teamkompisen Thomas Karlsson. Skadorna på bilen var så omfattande att han inte ens kom till start i det andra heatet och hans medverkan i det tredje, där han tog målflagg som trea, räddades av en lånebil. Pallplatsen fick Nilsson emellertid inte behålla. På grund av en incident i loppet bestraffades han med ett tidstillägg och flyttades ner till sjunde plats.

Det sista och avslutande racet vann Nilsson från pole position och konstaterade efteråt:

– Äntligen fick vi lite utdelning på den fart vi haft hela helgen. 

Hoppas på önskerepris

Farten har Nilsson, men nu krävs mer än så för att han på nytt ska kunna blanda sig i titelkampen i mästerskapet. Det är han väl medveten om. Med 44 poäng upp till Sundahl behöver Nilsson en önskerepris från i fjol då han bland annat vann fyra av de sju avslutande racen.

Sista segern kom i det första finalracet på Mantorp Park och innebar att Nilsson var i kapp Sundahl. Inför säsongens sista heat hade de exakt lika många poäng. 

– Det kan gå igen, men det blir inte lätt, säger Nilsson som vet att det krävs både racesegrar och en hel del flyt för att han återigen ska kunna ikläda sig en av huvudrollerna i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som i år avgörs för 20:e gången. 

Tufft finaldrama

Fjolårets finalrace blev dramatiskt. Först i mål av Sundahl och Nilsson skulle bli mästare. Sundahl tog kommandot, men Nilsson skuggade honom och i en attack, som resulterade att Sundahl hamnade utanför banan, tog sig Nilsson förbi. Tävlingsledningen hade emellertid synpunkter på Mtech-förarens körning, bestraffade honom med fem platsers nedflyttning varpå han hamnade efter Sundahl i resultatlistan. Efter det stod Sundahl som mästare. Igen. Femte raka titeln, och mästerskapets första SM-guld, tog han emellertid med minsta möjliga marginal – en enda poäng!

Vill avgöra tidigt

Att titelstriden ska bli lika jämn i år är Lukas Sundahl, som kör för Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing, självklart inte intresserad av. Han avgör gärna mästerskapet till sin fördel före finalen om det är möjligt.  

– Men då gäller det bland annat att jag inte gör som på Gelleråsen förra året, säger Sundahl och minns tillbaka på det andra heatet då han från startruta fyra hamnade utanför banan redan på det första varvet och bara blev nionde man i mål.

– En bättre placering i det heatet och jag hade haft mer att gå på gentemot Ola när mästerskapet skulle avslutas, konstaterar smålänningen.

Precis som i fjol

Till Kanonloppet 2022 kom Lukas Sundahl med 138 poäng i bagaget och ledning i mästerskapet. Ola Nilsson var fyra med sina 94 pinnar. Mellan sig hade de Emil Persson (tvåa) och Hampus Ericsson (trea).

Läget inför årets upplaga av racingklassikern på banan utanför Karlskoga är kusligt likt fjolårets. Eller vad sägs om följande: Sundahl har 138 poäng och leder mästerskapet. Nilsson är delad trea (med Emil Persson) på 94 poäng. Tvåa är Hampus Ericsson, som har tolv poäng upp till den regerande, femfaldige mästaren.

– Att jag och Ola har exakt samma poäng nu som inför Kanonloppet förra året är konstigt, jäkligt konstigt, säger Sundahl, vars mål inför tävlingen är att lämna Värmland med i stort sett samma poängförsprång som han hade när han kom.

Länge sedan seger

– Då är jag nöjd, säger smålänningen som faktiskt inte vunnit något race på Gelleråsen på två år.

Senaste triumfen kom 2020 då han vann båda heaten. 2021 blev det en dubbelseger för Hampus Ericsson och i fjol delade Emil Persson och Marcus Annervi på platsen överst på pallen.

Både Persson och Annervi svarade för bra avslutningar i mästerskapet förra året. För Persson räckte det hela vägen till tredje plats i mästerskapet. Annervi slutade femma totalt, en bra prestation av ”Årets Roookie”.

Persson har ett bra utgångsläge för medalj även i år, delad trea som han är inför avslutningen. Annervi är femma, men har en bit upp efter den olyckliga avslutningen i Fällfors där han nollade i de två avslutande racen.

Ericsson skuggar

Persson, Nilsson och Annervi i all ära, men Lukas Sundahls främste titelutmanare med sju race kvar på jubileumssäsongen är Hampus Ericsson. Kumlasonen, som representerar M3G Motorsport, där han bland annat har Emil Persson som teamkompis, har kört till sig 126 poäng hittills och är bara tolv efter Sundahl i tabelltoppen.

Ericsson avslutade också fjolårssäsongen bra. Faktum är att han var den av toppförarna som erövrade flest pallplatser i de avslutande sju racen – fem stycken. Ericsson hade emellertid behövt några segrar för att ta medalj. Nu blev han ”bara” fyra, sex poäng efter Persson i sluttabellen och är självklart revanschsugen. 

Prinsen tillbaka i Carrera Cup

Prins Carl Philip gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Kanonloppet. När prinsens Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport lånas ut till unga landslagsförare i Porsche Sprint Challenge (i Karlskoga körs bilen av formelbilstalangen William Karlsson från Katrineholm) får prinsen i stället göra ett inhopp i Porsche Carrera Cup där han kommer att tävla i Jan Magnussens bil. 

– Magnussen hade andra åtaganden och det öppnade upp en lucka för mig, säger prins Carl Philip, som verkligen ser fram emot att få debutera i den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup. 

– Jag har sneglat på den här bilen en längre tid och nu får jag äntligen chansen att köra den. Men eftersom det här blir första gången jag tävlar i bilen så jag har inga höga förväntningar, säger han.

Prins Carl Philip fick möjlighet att testköra Porsche 911 GT3 Cup (992) på just Gelleråsen Arena för en dryg vecka sedan. Han blev imponerad.

– Vilken bil! Fantastisk balans! Riktigt kul att köra, konstaterade prinsen lyriskt.

Inviger ny kartingbana

Framträdandet i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir inte prins Carl Philips enda i Karlskoga 18-19 augusti. Han ska även köra karting som en del i invigningen av Gelleråsen Arenas nya kartingbana vars första tävling blir finalen i prinsens egen tävling, Prins Carl Philips Racing Pokal, den 7-8 oktober.

– Det ska bli kul att få testa den nya banan och jag uppskattar verkligen det samarbete Prins Carl Philips Racing Pokal har med Porsche Carrera Cup, Karlskoga kommun och Gelleråsen Arena, säger prins Carl Philip.

Bra försprång för Karlsson

I Pro Am-klassen för de lite äldre förarna i mästerskapet har Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing, ryckt åt sig en ganska stor ledning. Inför tävlingen på hemmabanan är värmlänningen hela 48 poäng före teamkollegan Albin Wärnelöv. Han skuggas i sin tur av Kjelle Lejonkrans, som tävlar för Race Team Gelleråsen – by AFR.

Topptrion i tabellen får emellertid räkna med tuff konkurrens i Kanonloppet. Kvalsnabbe Oscar Löfquist visade fin form senast i Fällfors där han tog sina två första segrar i klassen.

De med pallambitioner får också räkna med Christoffer Bergström och Thomas Karlsson. Båda hade en mindre lyckad helg i Norrland och kommer rejält revanschsugna till Gelleråsen Arena.

Det ska dessutom bli intressant att se vad prins Carl Philip, som också kör i Pro Am, kan leverera i sin comeback i Porsche Carrera Cup.

Överlägsen ledning

Porsche Sprint Challenge Scandinavia tävlar också i Karlskoga. Inför mästerskapets femte deltävling är det regerande mästaren William Siverholm i topp. 17-åringen från Gråbo, som tävlar för Stenhaga Motorsport, har vunnit samtliga åtta race och leder mästerskapet, liksom GT3-kategorin, i överlägsen stil. 

Bakom Siverholm, som ser ut att gå mot sin andra raka titel, är det betydligt jämnare. Snabba norskan Isabell Rustad, Fragus Motorsport, har avancerat till silverplats efter dubbla andraplatser senast i Falkenberg. Tredjeplacerade Markus Lönnroth från Steber Racing är emellertid inte långt bakom Rustad, bara sju poäng. 

Fyra totalt, och ledare i GT4-kategorin, är Gustav Krogh i Porsche Denmark. Han jagas närmast av Stenhaga Motorsportduon Ludwig Ellhage och Fredric Blank.

Dansk dominans

I GT4-kategorin har Krogh landsmannen och teamkollegan Jesper Carlsen närmast efter sig. Carlsen kommer emellertid inte till start i Karlskoga. Där körs hans Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport i stället av unge talangen Oskar Kristensen, 17 år, som hittills under sitt första säsong i racing tävlat i GT4 European Series där han delat en Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport med Jordan Wallace, USA. 

Säkert är det många racingintresserade som reagerar på namnet Kristensen och i första hand tänker på niofaldige Le mans-vinnaren Tom Kristensen. Och ja, det finns en koppling mellan de båda. Tom är nämligen Oskars farbror.  

Live i Viaplay

Lördagens samtliga fyra Porsche-race i Kanonloppet sänds live på Viaplay. Robin Nilssons sköter kommenterandet av samtliga och i Porsche Carrera Cup Scandinavia har han experten Björn Wirdheim vid sin sida.

Sändningstiderna är följande:

Kl. 10.00: Race 1 Porsche Sprint Challenge.

Kl. 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kl 13.30: Race 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup Scandinavia

Tidsschema Kanonloppet 18-19 augusti.

Fredag 18 augusti

Kl 09.25-09.55: Test 1, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 10.25-10.45: Test 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 11.55-12.25: Test 2, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 14.05-14.25: Test 2, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 15.10-15.30: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup (20 min)

Kl 15.35-15.43: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup (8 min)

Kl 16.15-16.35: Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)

Lördag 19 augusti 

Kl 10.00-10.25: Race 1 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)                         

Kl 11.10-11.35: Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)                                 

Kl 13.30-13.55: Race 2 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)                         

Kl 14.50-15.25: Race 2 Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)  

                              

Porsche Carrera Cup Scandinavia 

Ställning efter 4 av 7 deltävlingar

1) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 138 poäng

2) Hampus Ericsson, M3G Motorsport, 126

3) Emil Persson, M3G Moptorsport, 94

4) Ola Nilsson, Mtech Competition, 94

5) Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 75

6) Robin Knutsson, WCR-Pampas Racing, 66

7) Linus Lundqvist, Porsche Experience Racing, 58

8) Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing, 52

9) Gustav Bergström, M3G Motorsport, 47

10) Hannes Morin, Steber Racing, 43

Pro Am.

1) Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing, 159 poäng

2) Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing, 111

3) Kjelle Lejonkrans, Race Team Gelleråsen – by AFR, 103

4) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsport, 99

5) Christoffer Bergström, WCR-Pampas Racing, 87

6) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 75

7) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 51

8) Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing, 20

Teammästerskapet.

1) Micke Kågered Racing, 289 poäng

2) M3G Motorsport, 218

3) Race Team Gelleråsen – by AFR, 177

4) WCR-Pampas Racing, 153

5) Mtech Competition, 141

Kompletta tabeller Porsche Carrera Cup – se www.carreracup.se

Porsche Sprint Challenge Scandinavia

Ställning efter 4 av 7 deltävlingar

1) William Siverholm, Stenhaga Motorsport, 216 poäng

2) Isabell Rustad, Fragus Motorsport, 123

3) Markus Lönnroth, Steber Racing, 116

4) Gustav Krogh, Porsche Denmark Racing, 110,5

5) Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 103

6) Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, 100

7) Jesper Carlsen, Porsche Denmark Racing, 84,5

8) Jonas Sjöström, Fragus Motorsport, 83

9) Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, 76

10) Krister Andero, Prido Racing, 60,5

Kompletta tabeller Porsche Sprint Challenge – se www.sprintchallenge.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Ola Nilsson. Foto: Jakke Röntynen
Ola Nilsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Ola Nilsson. Foto: Armin Hadzic
Ola Nilsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Carl Philip Bernadotte. Foto: Jerker Johansson
Carl Philip Bernadotte. Foto: Jerker Johansson
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Robin Knutsson. Foto: Armin Hadzic
Robin Knutsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Mikael Karlsson. Foto: Armin Hadzic
Mikael Karlsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
William Siverholm. Foto: Armin Hadzic
William Siverholm. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. Porsche Carrera Cup-konceptet är ett av världens mest populära entyps racing-mästerskap och finns på elva marknader. Porsche Motorsport driver även Porsche Mobil 1 Supercup som är supportklass till Formel 1.

Inför säsongen 2022 tog Svenska Bilsportförbundets (SBF) förbundsstyrelse beslutet att tilldela Porsche Carrera Cup Scandinavia officiell status som Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Svensk mästare blev Lukas Sundahl.

SBF:s beslutet gäller inledningsvis fram till 2024.

2023 års upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs med Porsche 911 GT3 Cup (992). Mästerskapet innehåller två klasser. Förutom Porsche Carrera Cup Scandinavia även Pro Am. Den sistnämnda är öppen för äldre förare som börjat sin racingkarriär på toppnivå lite senare i livet.

2023 ingår sju deltävlingar – fem i Sverige, en i Frankrike och en i Norge – med totalt 14 race.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Ola Nilsson ny Porsche Carrera Cup-mästare efter finaldrama på Mantorp Park23.9.2023 19:47:04 CEST | Pressmeddelande

Den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia är över. Den fick ett dramatiskt och publikfriande slut på Mantorp Park. Inför närmare 10.000 åskådare bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls fem år långa segersvit och erövrade på köpet SM-guldet för GT-bilar – Helt sjukt! Jag är så himla glad, sa Nilsson och avslöjade att han inte kommer att försvara sin titel kommande säsong. Då ska försäljningschefen på Porsche Center Malmö ta hand om sin familj och sälja bilar.

Förartrio i titelkamp när Porsche Carrera Cup Scandinavia ska avgöras21.9.2023 14:12:00 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson eller Ola Nilsson? Vem vinner Porsche Carrera Cup Scandinavia och SM-guldet i GT-racing på Mantorp Park på lördag? Femfaldige mästaren Lukas Sundahl toppar tabellen och har bäst utgångsläge, men Ericsson och Nilsson är mer än segersugna. Räkna med en spännande, oviss och dramatisk upplösning på den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kan Ericsson erövra Porsche Carrera Cup-titel med Sundahls guldmetod?6.9.2023 10:23:35 CEST | Pressmeddelande

Snabb och stabil körning i kombination med en klok strategi och ett vägvinnande teamarbete. Där har ni receptet som tagit Lukas Sundahl till fem raka titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Nu utmanas mästaren av Hampus Ericsson vars taktik hittills den här säsongen varit: snabb och stabil körning i kombination med en klok strategi och ett vägvinnande teamarbete. Ska Ericsson lyckas besegra Sundahl med mästarens egen guldmetod?

Hampus Ericsson i Porsche Carrera Cup-topp efter händelserikt Kanonlopp19.8.2023 19:41:30 CEST | Pressmeddelande

Hampus Ericsson lyckades bäst när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästade klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena i Karlskoga. 21-åringen från Kumla vann det inledande racet och slutade tvåa i det andra, en prestation som innebar att han gick om och förbi femfaldige mästaren Lukas Sundahl i tabelltoppen med två deltävlingar kvar. – Att åka här ifrån i mästerskapsledning var planen, log en belåten Ericsson efteråt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye