Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Anders Ynnerman och Jonas Unger tilldelas Chester Carlsons forskningspris

Dela

Forskarna Anders Ynnerman och Jonas Unger, tilldelas Chester Carlsons forskningspris på 50 000 kronor vardera, för sin forskning inom visualisering och datorgrafik. Priset har delats ut sedan 1985 och ska främja den vetenskapliga forskningen inom området informationsvetenskap.

Anders Ynnerman och Jonas Unger. Foto: Anders Ristenstrand/Thor Balkhed.
Anders Ynnerman och Jonas Unger. Foto: Anders Ristenstrand/Thor Balkhed.

– Årets mottagare av Chester Carlsons forskningspris har utvecklat världsledande metoder för att visualisera stora och komplexa data på ett häpnadsväckande sätt. Tekniken har bidragit till såväl stöd för akademisk forskning och industriella tillämpningar, men även spelat en stor roll för framtidens vetenskapskommunikation och lärande. Ett välkänt exempel är det virtuella obduktionsbordet som används inom medicinsk praktik och utbildning, men också för besökare vid museum och science centers, säger Lars-Erik Eriksson IVA-ledamot och ordförande för stiftelsen IVAs Fond för forskning i informationsvetenskap.

Motiveringar

Anders Ynnerman prisas för att framgångsrikt etablerat Visualiseringscenter C där han har skapat en framstående forskargrupp och främjat samarbete och innovation samt en publik arena med 200 000 besökare året. Anders tidiga insikt i vikten av visualisering av stora datamängder har stärkt förståelsen och tillämpningen av visualisering som en central metod för tolkning och nytta av data. Centret har resulterat i en unik sammanhållen kedja av kompetens inom visualisering, från grundforskning till praktiska tillämpningar. Anders leder nu projektet WISDOME som etablerar Visualiseringsdomer över hela landet.

Jonas Unger prisas för att etablerat flera företag inom beräkningsmässig bildbehandling, med fokus på områden som sensorsimulering, syntetisk data och fotorealistisk bildsyntes. Jonas entreprenörskap har inte bara resulterat i användbara lösningar för autonoma fordonsapplikationer och robotnavigation, utan även genom att dela sina resultat som öppen källkod, har han inspirerat andra forskare och innovatörer att dra nytta av hans arbete och driva fram ytterligare innovationer.

Årets pris delas ut tisdagen den 21 september kl. 17.30-18.30 vid ett seminarium – läs mer och anmäl dig här.

Fakta om årets pristagare

Anders Ynnerman, född 1963, är IVA-ledamot, visualiseringsforskare och professor, verksam vid bland annat Linköpings universitet i Norrköping. Anders är också programdirektör för det nationella forskningsprogrammet WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program).

Jonas Unger, född 1978, är forskningsledare inom datorgrafik och bildbehandling samt professor verksam vid bland annat Linköpings universitet i Norrköping.

Fakta om Chester Carlsons forskningspris

Priset förvaltas av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Stiftelsen IVAs Fond för forskning i informationsvetenskap och delas ut sedan 1985. Priset delas ut till personer, institutioner eller organisationer för forsknings- eller utvecklingsarbete inom området informationsvetenskap för att främja den vetenskapliga forskningen inom detta område.

Svenskättlingen Chester Carlson utgick på sin tid i ett då känt problem, behovet av att göra kopior. Han sökte enträget tekniker för att lösa problemet och efter ihärdigt litteratursökande och experimenterande fann han vad han sökte och som entreprenör startade han Xerox (tidigare The Haloid Photographic Company som grundades år 1906).

Pristagare utses av styrelsen för stiftelsen IVAs, Fond för forskning i informationsvetenskap, vartannat år eller så ofta stiftelsens avkastning tillåter. Priset delas ut till forskare, gärna disputerade sedan några år. God entreprenörsanda är också ett urvalskriterium. Ledamöter i styrelsen är: Lars-Erik Eriksson (ordförande), Gösta Lemne, Amy Loutfi och Robin Teigland.

Urval av tidigare pristagare: Adam Dunkels, Swedish Institute of Computer Science, Albert Mihranyan, Uppsala universitet, Rüdiger Lincke, Linnéuniversitetet, Carina Höglund, Linköpings universitet, Shahrouz Yousefi, Linnéuniversitetet, Peter Hedström, Kungliga Tekniska högskolan, Ali Ghodsi, University of California.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Ynnerman. Foto: Anders Ristenstrand.
Anders Ynnerman. Foto: Anders Ristenstrand.
Ladda ned bild
Jonas Unger. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Jonas Unger. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Ladda ned bild
Jonas Unger och Anders Ynnerman. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Jonas Unger och Anders Ynnerman. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Ladda ned bild
Jonas Unger och Anders Ynnerman. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Jonas Unger och Anders Ynnerman. Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.

IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.

Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många13.6.2024 13:15:17 CEST | Pressmeddelande

Att utforma en ”grön industripolitik” är svårt och kräver långsiktighet, där satsningarna bör göras stegvis. Åtgärder för att stödja en grön omställning bör bygga på transparens, tydliga utvärderingskriterier och väldefinierade skäl. Det är några av slutsatserna i ett nytt kunskapsunderlag om de pågående industrisatsningarna i norra Sverige som Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tagit fram.

Industrisatsningarna i norra Sverige – vad säger forskningen?4.6.2024 08:42:45 CEST | Pressinbjudan

De stora industrisatsningarna på fossilfri produktion i norra Sverige saknar motsvarighet i modern svensk industrihistoria. Statens roll och agerande har lett till en livlig debatt och industripolitiken har fått större fokus. Medier är välkomna till IVAs seminarium den 13 juni där vi presenterar ett kunskapsunderlag för att bidra till debatten med kunskap och insikter baserade på forskning.

Sylvia Schwaag Serger ny vd för IVA3.6.2024 17:18:22 CEST | Pressmeddelande

Idag fattade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, Akademisammankomst beslut om att utse Sylvia Schwaag Serger till ny vd för IVA. Sylvia Schwaag Serger är professor vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet och sedan 2019 ledamot av IVAs avdelning Utbildning och forskning. Sylvia Schwaag Serger har doktorerat i ekonomisk historia vid London School of Economics och har en masterexamen i internationell ekonomi och internationella relationer från Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).

Grön omställning kräver ny mineralstrategi21.5.2024 09:04:23 CEST | Pressmeddelande

Sverige behöver en ny mineralstrategi för att hantera den ökade utvinning av metaller och mineral som omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle innebär. Strategin behöver ta de ökade behoven som utgångspunkt och hantera de mål- och intressekonflikter som dessa medför. Inte minst behöver samhällen med gruvverksamhet kompenseras bättre än idag. Det konstaterar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i en ny rapport.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye