Röda korset

Röda Korsets matutdelning räddar liv i Niger

Dela

Väpnad konflikt, matbrist och fattigdom förvärrar allvarligt livet för miljoner människor i Niger, där nästan en av fem av landets 26 miljoner invånare är i behov av humanitär hjälp. Internationella rödakorskommittén (ICRC) fortsätter sina hjälpinsatser till de mest utsatta. Även Svenska Röda Korset stödjer det livsviktiga arbetet i denna svåra humanitära kris.

Röda Korsets matutdelning i Tera i Niger.
Röda Korsets matutdelning i Tera i Niger. ICRC ICRC

Ta Issoufou Agaly som flytt från Téra i Tillabéri-regionen, är en av de 7 700 människor som nåtts av Röda Korsets omfattande hjälpinsats.

− På grund av matkrisen går vi ofta utan tre dagliga måltider. Denna matutdelning kom precis i rättan tid. Jag känner folk som går och lägger sig hungriga varje kväll, säger han.

Människor i sydöstra Niger – det område som drabbats hårdast av konflikterna och våldet –är oroliga att situationen snart kommer att förvärras.

− Vi är rädda och lider redan av bristen på säkerhet. Baslivsmedel blir ännu svårare att ha råd med. Priset på allt skjuter i höjden: ris, hirs, majs … Ett kilo importerat ris som brukade kosta 350 CFA-franc säljs nu för 500 på marknaden, säger Alzouma Nouhou, en bonde från Anzourou.

− Jag är särskilt orolig för vid den här tiden på året är grödorna ännu inte redo att skördas och våra spannmålsmagasin är tomma. Den nuvarande situationen kan göra saker ännu värre.

Sedan början av juli har team från Nigers Röda Kors och ICRC gett hjälp till människor i områden som drabbats hårdast av striderna i regionerna Diffa, Tillabéri och North Tahoua.

• Mer än 2 700 människor som flytt, främst kvinnor och barn, fick nödvändiga husgeråd, inklusive kläder, hinkar, presenningar, myggnät, tvål och köksredskap.

• Nästan 60 000 personer fick akut livsmedelshjälp.

• Över 8 150 hushåll (57 000 personer) fick vardera 92 500 CFA-franc för att köpa mat från lokala producenter som samlades på en tillfällig marknad av ICRC. Denna marknad kommer också att bidra till att stimulera den lokala ekonomin.

• Mer än 2 500 bönder (350 hushåll) fick utsäde för att säkra mattillförsel.

• 60 ton vete transporterades till tre livsmedelsbanker för boskap i Tahoua-regionen. Vetet kommer att säljas till ett överkomligt pris för att hjälpa 8 400 djuruppfödare och agropastoralister (1 200 hushåll) i områden där det råder brist på foder.

Förutom ekonomiska sanktioner har inställt utvecklingsbistånd till Niger aviserats av flera länder, vilket riskerar att påverka situationen för många människor.

− På spannmålsmarknaderna kommer efterfrågan snart att överträffa utbudet eftersom jordbrukslagren tar slut, särskilt i områden som drabbats av konflikter eller osäkerhet. Efterfrågan på mat och livsmedelsbistånd i områden som tar emot fördrivna människor, flyktingar och återvändande kommer att öka kraftigt, säger Ronald Ofteringer, delegationschef för ICRC i Niger.

ICRC har varit på plats i Niger sedan 2007 och fortsätter sitt opartiska och neutrala humanitära stöd till människor drabbade av oroligheterna.

Svenska Röda Korset har bistått med 4,4 miljoner kronor för att hjälpa befolkningen i ett land som redan före oroligheterna drabbats hårt av hunger och klimatförändringar. 

Nyckelord

Kontakter

Om Svenska Röda Korset

Svenska Röda Korset är en ideell organisation som funnits sedan 1865. Idag är vi Sveriges största humanitära frivillighetsorganisation med omkring 25000 volontärer.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Konflikten Ryssland-Ukraina: 23 000 personer saknas alltjämt19.2.2024 15:22:51 CET | Pressmeddelande

Internationella rödakorskommittén (ICRC) försöker nu klargöra ödet för 23 000 personer vars familjer saknar information om sina nära och kära. Detta antingen för att familjemedlemmar blivit tillfångatagna, dödade eller för att de förlorat kontakten efter att ha flytt från sina hem. Två år efter eskaleringen av den väpnade konflikten ökar de humanitära behoven för drabbade inklusive miljontals människor på flykt, både inom och utanför Rysslands och Ukrainas gränser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye