Djurens Rätt

Camilla Bergvall på föreläsningsturnén ‘En framtid utan djurfabriker’

Dela

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall ger sig ut på föreläsningsturnén ’En framtid utan djurfabriker’. Föreläsningen täcker historien och uppkomsten av de svenska och industrialiserade djurfabrikerna, deras nutida och framtida konsekvenser samt förslag på lösningar för att skapa en hållbar värld för djuren, människorna och klimatet.

Djurfabriker beskrivs av ledande forskare som en tickande bomb för nya pandemier och ett hot mot klimatet, och inte minst förödande konsekvenser för djuren. ’En framtid utan djurfabriker’ kommer turnera Sverige runt med en timmeslång föreläsning där besökaren får svar på frågor om varför vi egentligen har djurfabriker i Sverige, vilka konsekvenser de får och vad som behöver göras för att ställa om till en hållbar värld, för såväl djur, människor och klimatet.

– Jag är förväntansfull över att bjuda in svenska folket till en viktig konversation om en förödande industri. Jag hoppas att turnén kommer att  plantera frön av eftertänksamhet och skapa en vilja att vara med och montera ned djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Den industriella djuruppfödningen är en av de främsta riskfaktorerna för nya pandemier då djurfabriker är idealiska miljöer för smittspridning. Här hålls flera miljarder djur i fruktansvärda förhållanden där de avlas för att växa snabbt för att ge maximalt med vinst. I takt med att vår konsumtion av animalier fortsätter öka driver även djurfabrikerna på klimatkrisen. Det leder till allvarliga miljöproblem såsom enorma utsläpp av växthusgaser, avskogning, förlust av livsmiljöer och biologisk mångfald och förorening av jord och färskvatten.

Djurens Rätt driver just nu den globala kampanjen End of the Line for Factory Farming, tillsammans med organisationer över hela världen. Kampanjen uppmanar våra världsledare i FN att fasa ut djurfabrikerna och gå över till ett mer lågintensivt jordbruk och hållbart system för matproduktion.

Om turnén:

  • Mer information, turnéstopp och anmälan hittas här.

  • För att boka en intervju med Camilla Bergvall under turnén, kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).

  • Kontakta ordforande@djurensratt.se för att boka en föreläsning av ’En framtid utan djurfabriker’ till din ort eller ditt arrangemang.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Djurens Rätts riksordförande besöker Karlstad och Säffle: “Vi måste skapa en framtid utan djurfabriker”10.11.2023 11:41:01 CET | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall befinner sig just nu på föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker”. I november har turen kommit till Säffle och Karlstad. Föreläsningen täcker historien och uppkomsten av de svenska och industrialiserade djurfabrikerna, deras nutida och framtida konsekvenser samt förslag på lösningar för att skapa en hållbar värld för djuren, människorna och klimatet.

SVT:s “Kycklingens pris” visar kycklingarnas fruktansvärda verklighet1.11.2023 08:24:38 CET | Pressmeddelande

SVT:s Uppdrag granskning visar upp hur kycklingfabrikerna håller nere priset på kycklingkött – genom systematiskt djurplågeri på avelsanläggningarna. “Kycklingens pris” riktar ljuset mot de djur som är flest och har det allra sämst – kycklingarna. Djurens Rätt arbetar aktivt för att kycklingarna måste få det bättre och för att det ska ske behöver köttkonsumtionen minska.

Misstänkt djurskyddsbrott för 60 000 kycklingar hos Atria30.10.2023 09:23:26 CET | Pressmeddelande

Atria Sverige AB är ett av Sveriges största kycklingslakterier och säljer kycklingkött under Lagerbergs och Lönneberga. Under 2022 var minst 60 000 kycklingar involverade i hantering som innebär att de utsatts för onödigt lidande i enlighet med djurskyddslagen. Andelen brister på företaget har ökat sedan 2021 samtidigt som kontrollerna blivit färre. Det visar Djurens Rätts nya kartläggning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum