Stockholms stad

Walk of Fame, Stockholms Stadion, utökar med fyra nya stenar

Dela
Lördag den 2 september kl 13.00, i samband med Finnkampen, utökas Walk of Fame med nya stenar och hyllar denna gång det finska löparundret samt en svensk kvinnlig föregångare. Det är Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi och Lasse Virén samt Inga Gentzel som får sina bedrifter förevigade i trottoaren utanför Stadion.

- Från stadens och idrottsförvaltningens sida tycker vi att det är väldigt roligt att vi tillsammans med SCIF kan uppmärksamma framstående idrottare och prestationer som gjorts på vår anrika olympiastadion och att idrottens Walk of Fame nu utökas ytterligare, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholms stad.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF) bildades 1897 och var Sveriges första centrala idrottsorganisation. Föreningen låg bakom ansökan om OS 1912 samt byggandet av Stockholms Stadion. Idag arbetar man med att främja idrotten, bland annat genom att på olika sätt redovisa idrottens historia.

Walk of Fame introducerades 2022 i samverkan med Stockholms stad och hyllar unika händelser på Stockholms Stadion. Hittills har 9 stenar lagts ner. Bland dem kan nämnas Rolling Stones som har publikrekordet från 1995 på 35 200 fans eller Gunder Hägg som 1942 slog tio världsrekord under 80 dagar, bla på Stadion. Dessutom legender som Jim Thorpe, Eric Lemming och Nora-Anna Larsson.

Nu har turen kommit till tre finländska löpare, Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi och Lasse Virén. Hannes vann tre OS-guld 1912 och satte världsrekord på 5 000 meter. Paavo slog världsrekord på Stockholms Stadion vid sex tillfällen och hyllas med en sten för det första rekordet 1921 på 10 000 meter. Lasse, världens bäste friidrottare 1976 med totalt fyra OS-guld, som har genomfört många oförglömliga lopp i Stockholm och satte världsrekord 1972 på 2 miles. Inga Gentzel hade en unik idrottskarriär och blev 1928 Sveriges första kvinnliga olympiska medaljör i löpning och satte samma år världsrekord på 800 meter på Stadion.

Lördag den 2 september kl 13.00 avtäcks deras respektive stenar utanför Stadion vid Lidingövägen. Lasse Virén deltar i ceremonin och övriga representeras av släktingar.

- Det är ytterst roligt att få bjuda in våra kära finländska idrottare i detta sammanhang, säger SCIF:s ordförande Rajne Söderberg. Finland har ju en unik friidrottshistoria som vi gärna vill visa mer av på vår hemmaplan. Efter ceremonin kommer vi att sitta tillsammans på läktaren och heja på våra respektive lands idrottare i Finnkampen.


För mer information kontakta: Rajne Söderberg, tel +46 705 935 982

Nyckelord

Kontakter

IdrottsförvaltningenJenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig

Vi öppnar staden som arena och erbjuder stockholmarna en stor variation av idrotts- och motionsmöjligheter för en aktivare livsstil. Främjar stadens idrotts- och friluftsliv och ger bidrag och stöd till idrottsföreningar. Ansvarar för bokning, drift och skötsel av stadens 450 idrottsanläggningar.

Tel:076-122 76 22jenny.tiren.berg@stockholm.se

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Snart börjar vi rusta upp Östermalmstorg8.12.2023 07:58:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår förberedelser inför upprustningen av Östermalmstorg till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg. Den första byggetappen i projektet är att renovera växtbäddarna för de befintliga träden på södra sidan av torget. Där står Östermalmsgrillen idag. En av förberedelserna inför byggstarten är att kiosken ska flytta till en annan tillfällig plats på torget under byggtiden. Ägarens plan är att flytta byggnaden söndagen 10 december. När byggnaden är flyttad startar arbetet med att rusta upp torget.

Fritids- och framtidsmässan samlar utställare för barn och unga med funktionsnedsättning6.12.2023 16:07:45 CET | Pressmeddelande

Den 16 februari 2024 arrangerar Stockholms stad Fritids- och framtidsmässan i Eriksdalshallen. Mässan riktar sig till barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. På mässan finns utställare som exempelvis funktionsrättsorganisationer, stadens fritidsgårdar, Kulturskolan samt olika föreningar. Besökare kan få information om utbildnings- och arbetsmöjligheter anpassat för personer med funktionsnedsättning. Dessutom kan besökare även pröva på en mängd olika aktiviteter som till exempel judo, bowling och dans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum