Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Bopanelen visar: Kraftigt övertag för bostadsköparna

Dela

Hela nio av tio fastighetsmäklare, 89 procent, anser att bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig för köparna. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings mäklarenkät Bopanelen. Samtidigt ser mäklarna ljust på framtiden, hela sju av tio tror att fallet för bostadspriserna är över.

– Räntan väntas inte stiga så mycket mer, vilket har gjort det lättare att göra en budget och planera sin bostadsaffär. Vi märker en ökande efterfrågan på bostäder, något som brukar leda till stigande priser. Samtidigt kan det historiskt höga antalet bostäder till salu eventuellt pressa priserna nedåt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Nio av tio fastighetsmäklare, 89 procent, anser att läget på bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktigt för köparna. Det visar Bopanelen – Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings enkätundersökning där företagets fastighetsmäklare svarar på olika bostadsrelaterade frågor.

– Den som ska sälja sin bostad bör ha i åtanke att den kanske inte är värd lika mycket som för något år sedan och att det kan krävas flera visningar innan bostaden säljs. För bostadsköparna gör det höga utbudet av bostäder att det finns goda möjligheter att göra en bra affär under hösten, säger Marcus Svanberg.

Generellt tror fastighetsmäklarna att prisnedgången är över för den här gången. Fem av tio, 53 procent, tror att bostadspriserna förblir oförändrade under det kommande året. 14 procent uppger att de tror på en prisuppgång under samma period, medan tre av tio spår att bostadspriserna kommer fortsätta sjunka under året.

– Hög inflation och stigande räntor gör att svenskarna måste lägga en allt större del av sina pengar på boendet. Nu behövs konkreta politiska åtgärder från bostadsminister Andreas Carlson – omformulerade regler för amortering och kontantinsats för bostadsköp skulle göra stor skillnad för många svenskar, säger Marcus Svanberg.

Fem tips till dig som ska byta bostad i höst:

1. Se över din boendeekonomi
Se till att ha ett lånelöfte klart innan du börjar gå på visning. Gör en budget och fundera över hur din livssituation skulle påverkas av förändrade arbetsförhållanden och eventuella räntehöjningar.

2. Köp och sälj vid samma tid
Genom att sälja och köpa under samma marknadsförhållanden har upp- eller nedgångar i prisnivån mindre betydelse.

3. Sälj först
Om du känner dig osäker – sälj din egen bostad först. Då vet du vilket utgångsläge du har inför det egna bostadsköpet, och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

4. Anmäl intresse
Hör av dig till mäklaren och visa ditt intresse. Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor, vilket gör att du kan hinna kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden. 

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på ungefär vad ditt bostadsbyte kommer att kosta.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om Bopanelen
Resultatet av Bopanelen baseras på en webbaserad enkät som skickats till företagets 737 fastighetsmäklare runtom i landet. Undersökningen genomfördes mellan den 15–23 augusti 2023 och hade 313 svarande.

Bilaga:

För vem är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu?

Svarsalternativ

Totalt

Köparna

89%

Säljarna

3%

Vet ej

8%

Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att utvecklas på ett års sikt?

Svarsalternativ

Totalt

Öka

14%

Minska

31%

Vara oförändrade

53%

Vet ej

2%

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2022 förmedlade våra fastighetsmäklarecirka 26 400 objekt till ett försäljningsvärde av 71,9 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjunde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2022.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Prisfall på fritidshus ger nya förutsättningar inför skidsäsongen: Här får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna1.11.2023 06:23:00 CET | Pressmeddelande

I Älvdalens kommun, där Idre och Grövelfjäll ligger, får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna – dyrast är fritidshusen i Åre. Priset på skidstugor har sjunkit mest i Härjedalen och Åre. Det visar en ny kartläggning av fritidshuspriser i Sveriges skidkommuner, gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum