Rödgröna styret i Stockholms stad

Sänkt reduktionsplikt hotar Stockholms klimatmål

Dela

Regeringen går, trots hård kritik, nu fram med förslaget om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Konsekvenserna av detta stavas för Stockholms del 400 000 ton ökade utsläpp av koldioxid, något som försvårar för staden att nå sina klimatmål.

– Att en svensk regering ämnar att fatta ett beslut med så negativa konsekvenser för klimatet och miljön, och detta i en tid då vi dagligen ser effekterna av klimatförändringarna, är häpnadsväckande. Stockholmarna kämpar varje dag med att ta ansvar för klimatet. Att regeringen nu fattar det här beslutet är att nonchalera allt det hårda arbete som så många gör för att skapa en bättre framtid för kommande generationer, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Transportsektorn står för ungefär hälften av utsläppen av växthusgaser inom Stockholms stad, och att få ner de trafikrelaterade utsläppen är avgörande för att kunna nå de högt satta klimatmål staden har. Senast 2030 ska Stockholm vara en klimatpositiv stad.

När regeringen skickat ut förslaget på remiss har ingen av Sveriges 290 kommuner inkluderats som remissinstanser, trots kommunernas stora ansvar i klimatomställningen.

– Inte nog med att regeringen nedmonterar den nationella klimatpolitiken, nu ska Kristersson också sabba för alla de kommuner som vill stötta sina invånare att komma ut ur fossilberoendet. Ett beroende som bara kommer att bli dyrare och dyrare och som ökar utsläppen. Det är hål i huvudet ekonomiskt, socialt och miljömässigt, säger miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret i Stockholms stad

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Tekniska museet flyttar in i Tensta4.12.2023 10:40:44 CET | Pressmeddelande

Efter 100 år i innerstaden planerar stiftelsen Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation. Etableringen av filialen ligger i linje med Stockholms stads satsning Fokus Järva och bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva. Stockholms stad kommer i nästa kulturnämnd besluta om etableringsstöd till filialen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum