Studentlitteratur AB

Student får pris för bästa rättsteoretiska examensarbete

Dela

För andra året delas David Reidhavs pris ut för bästa rättsteoretiska examensarbete. När David Reidhav slutade som lektor i allmän rättslära vid Lunds universitet avtackades han av kollegor vid juridiska fakulteten med boken Juridiska grundbegrepp (Studentlitteratur, 2019). Nu används boken som litteratur på den kurs på juristprogrammet där David undervisade. I boken medverkar 14 lärare i rättsteori som kapitelförfattare och all royalty går till priset.

Vinnare Alexander Thellner tillsammans med David Reidhav
Vinnare Alexander Thellner tillsammans med David Reidhav

–Rättsteori ställer frågor om rätten som inte bara handlar om vad lagen säger utan på ett djupare plan analyserar vad rätten är och vilka förutsättningar och begrepp den vilar på. Vi anser att den typen av frågor är viktiga och att bra rättsteoretiska arbeten förtjänar uppmärksamhet. Med priset uppmuntrar vi även andra studenter att göra rättsteoretiska analyser av rätten samtidigt som vi kan föra ut kunskap om vad rättsteori är och vad den kan användas till, säger Lena Wahlberg och Christian Dahlman, redaktörer till boken Juridiska grundbegrepp (2019).

Alla lärosäten i Sverige har fått möjligheten att nominera ett examensarbete med en tydlig rättsteoretisk inriktning. De nominerade uppsatserna har därefter bedömts av en jury bestående av Christian Dahlman, professor i allmän rättslära vid Lunds universitet, ordförande Torben Spaak, professor i allmän rättslära vid Stockholm universitet och David Reidhav som själv ingår också i juryn tillsammans med Mareike Persson, Studentlitteraturs förläggare inom juridik och kriminologi.

Med sitt examensarbete Läkaren under luppen: En granskning av rättsmedicinsk expertbevisning i brottmål gör Alexander Thellner en insiktsfull och djupgående kritisk analys av de sannolikhetsskalor och vetenskapliga utgångspunkter som ligger till grund för rättsmedicinska expertutlåtanden. Arbetet bidrar med flera viktiga observationer av felkällor i dagens modeller för sådana utlåtanden, och med värdefulla rekommendationer om hur dessa i framtiden kan utformas på ett mer ändamålsenligt, transparent och rättssäkert sätt.

Priset på 5 000 kronor delades ut under en prisutdelning på Juridicum i augusti, sponsrad av Studentlitteratur.

– Det är så inspirerande att redaktörer och författare väljer att avstå från sin royalty till förmån för en student som presterar i ämnet. Juridiska grundbegrepp (2019) är en lärobok som både till innehåll och nu dessutom ekonomiskt kommer studenterna till nytta, och det känns stort. Just därför står Studentlitteratur helhjärtat bakom och bidrar på alla de sätt vi kan, säger Mareike Persson.

Kontakter

Bilder

Länkar

Studentlitteratur AB - https://www.studentlitteratur.se är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Ny digital studieplattform hjälper studenter klara studierna27.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu lanseras den nya digitala studieplattformen Studora – ett digitalt studierum där studenter på universitet och högskolor erbjuds kurslitteratur tillsammans med kompletterande studieverktyg såsom poddar, kapitelsammanfattningar och filmer, som hjälper dem att klara sina studier. Plattformen är utvecklad av Studentlitteratur, vars ambition är att samla branschens aktörer och erbjuda en helhetslösning som underlättar och förenklar lärandet för landets studenter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum