Naturskyddsföreningen

”Fröets dag” ska få Sverige att blomma igen

Dela

Vilda ängsblommor är livsviktiga för bin, fjärilar och andra pollinatörer – men det råder akut brist på frön. I ett försök att vända denna oroande trend instiftar Naturskyddsföreningen årsdagen ”Fröets dag” onsdag den 30 augusti, med ett frukost-webbinarium samt en ny guide. Syftet är att öka medvetenheten om fröets betydelse och särskilt vikten av lokala frösorter.

Naturskyddsföreningen i Halmstad samlar in fröer. Foto: Världens längsta blomsteräng
Naturskyddsföreningen i Halmstad samlar in fröer. Foto: Världens längsta blomsteräng

Vi bjuder in alla att delta på Fröets dag. Genom att aktivt samla in och så fröer från vilda ängsblommor i ditt närområde, kan du göra en viktig insats för naturen och våra pollinatörer, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

I takt med att ängs- och betesmarker försvunnit från det svenska landskapet har även födan för pollinatörer, de vilda ängsblommorna, minskat drastiskt. Flera initiativ har tagits för att återskapa dessa blomrika miljöer och då används ofta köpta ängsfröblandningar. Men det finns en osäkerhet kring vad dessa innehåller och vilken nytta de faktiskt gör.

Om fröna kommer från utlandet finns risken att de inte anpassar sig till den nya miljön. De kan ha svårt att etablera sig, eller i andra fall konkurrera ut inhemska sorter som specifika pollinatörer är helt beroende av. Detta kan paradoxalt nog leda till minskad biologisk mångfald i stället för ökad. För att öka den biologiska mångfalden är det bäst att själv bli frösamlare och nu är den perfekta tiden att samla in.

Här är tre skäl till att samla in och så fröer från vilda blommor i närområdet:

  1. Blommorna har bättre möjlighet att etablera sig och spridas eftersom de är anpassade till platsens förhållanden.
  2. Blommorna blir till störst nytta för pollinatörer, fåglar och djur som finns i området.
  3. Det innebär minimal miljöpåverkan eftersom det undviker trädgårdsindustrins användning av växthusenergi, gödsel, kemikalier, torvjord och transporter.

Läs mer i Naturskyddsföreningens nya guide hur du samlar in fröer samt vår rekommendation  för fröinsamling.

– Om vi ska återskapa blomrika marker så måste vi ta tillvara på våra inhemska vilda ängsblommor och få dem att spridas, då uppnår vi den största nyttan för bin och andra pollinatörer, säger Karin Lexén.

Den 30 augusti lanserar Naturskyddsföreningen ”Fröets dag” genom att bjuda in till ett frukost-webbinarium – om vikten av lokala fröer och hur du praktiskt går till väga för att samla fröer. Anmäl dig här.

FAKTA: Världens längsta blomsteräng

”Fröets dag” är ett initiativ från Naturskyddsföreningens projekt Världens längsta blomsteräng, som går ut på att omvandla Sveriges vägkanter till ett paradis för biologisk mångfald. Målet är skapa blomsterkorridorer på 1000 kilometer genom hela Sverige som ger mat åt bin, fjärilar och andra pollinatörer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye