Svenska Handbollslandslaget

Sveriges EM-uppladdning sker i Ängelholm

Dela

I januari åker herrlandslaget till Tyskland för att försvara EM-guldet. Under uppladdningen kommer Sverige att bo i Ängelholm där en av två landskamper inför mästerskapet kommer att spelas, medan den andra spelas i Jönköping.

Herrlandslaget i handboll samlas i Ängelholm i januari för att ladda upp inför EM i Tyskland. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget
Herrlandslaget i handboll samlas i Ängelholm i januari för att ladda upp inför EM i Tyskland. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget Christoffer Borg Mattisson Handbollslandslaget

I slutet av januari förra året fick Sverige lyfta EM-bucklan i Budapest efter en dramatisk final mot regerande mästaren Spanien. Det var Sveriges första mästerskapsguld på 20 år och i januari är det dags för landslaget att försöka försvara det.

Den 2 januari samlar förbundskaptenen Glenn Solberg truppen i Ängelholm som blir landslagets bas under uppladdningen. I Catena Arena i den skånska staden kommer också Sverige den 7 januari att spela genrepet inför EM. Två dagar tidigare, den 5 januari, gör laget en avstickare till Jönköping och Husqvarna Garden för att i samband med Hallbybollen spela årets första landskamp. Vilket land Sverige möter i dubbelmötet är ännu inte klart.

– Det ska bli oerhört inspirerande att åka till Tyskland som regerande europamästare och det är inte bara EM-medaljer som står på spel utan även en direktplats till OS. Vi kommer att göra allt vi kan för att vara med och slåss om den och vi är glada att kunna förbereda oss på hemmaplan där vi vet att vi får de bästa förutsättningarna, säger Solberg

Ängelholms kommun ser mycket positivt på att handbollslandslaget väljer att förlägga sin bas där och att en landskamp i handboll för första gången någonsin kommer att spelas i Catena Arena.

– Det är klart att detta är en fjäder i hatten för oss som brinner för platsen Ängelholm. Vi ser fram emot att samarbeta för att skapa de bästa förutsättningarna för landslagsbesöket. Den här typen av arrangemang både inspirerar och intresserar många och det gynnar Ängelholm framåt som en självklar plats för framtida sportevent, säger Robin Holmberg (m), kommunstyrelsens ordförande, Ängelholms kommun.

Sverige har vid fem tidigare tillfällen laddat för mästerskap genom att spela i Husqvarna Garden i Jönköping (tidigare Kinnarps Arena): 2016 mot Tjeckien, 2017 mot Norge, 2018 mot Ungern, 2019 mot Ryssland och 2020 mot Egypten. 2022 skulle Sverige och Nederländerna ha möts där, men landskampen blev inställd på grund av covid-19.

Caroline Törnblad, chef Möten och Evenemang på Destination Jönköping:

– Det känns väldigt roligt att arrangera en handbollslandskamp i Husqvarna Garden igen där vi tidigare i år arrangerade gruppspel i VM. Jönköping har ett stort handbollsfokus, inte minst genom IF Hallby som har både dam- och herrlag i högsta divisionen, och är en evenemangsstad som har alla förutsättningar att vara värdstad för stora evenemang. Vi ser verkligen fram emot att ta emot handbollslandslaget under Hallbybollen då Jönköping fylls av handbollsentusiaster.

Sverige kommer att möta Bosnien & Hercegovina (11 januari), Georgien (13 januari) och Staffan Olssons Nederländerna (15 augusti) i EM-gruppspelet i tyska Mannheim.

KOMMANDE LANDSKAMPER FÖR HERRLANDSLAGET

2 november: Ukraina, Stiga Sports Arena, Eskilstuna (18.30)
5 januari: Motståndare ej klar, Husqvarna Garden, Jönköping 
7 januari: Motståndare ej klar, Catena Arena, Ängelhom 
Biljetter säljs via Handbollslandslaget.se/biljetter

EM 2024

Datum: 10–28 januari 2024
Grupp A (Düsseldorf/Berlin): Frankrike, Tyskland, Nordmakedonien, Schweiz
Grupp B (Mannheim): Spanien, Österrike, Kroatien, Rumänien
Grupp C (München): Island, Ungern, Serbien, Montenegro
Grupp D (Berlin): Norge, Slovenien, Polen, Färöarna
Grupp E (Mannheim): Sverige, Nederländerna, Bosnien och Hercegovina, Georgien
Grupp F (München): Danmark, Portugal, Tjeckien, Grekland
Huvudrundan kommer att avgöras i Hamburg och Köln, medan finalspelet avgörs i Köln

SPELSCHEMA, GRUPP E

11 januari: Nederländerna–Georgien (18.00), Sverige–Bosnien & Hercegovina (20.30)
13 januari: Bosnien & Hercegovina–Nederländerna (18.00), Georgien–Sverige (20.30)
15 januari: Bosnien & Hercegovina–Georgien (18.00), Sverige–Nederländerna (20.30)

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 24 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. 2022 vann herrlandslaget EM-guld för första gången på 20 år. 

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap. I januari 2023 arrangerades herrarnas VM i Sverige, i december är det damerna som spelar VM på hemmaplan.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum