Svenska Cykelförbundet

Jesper Wahlberg och Vincent Molén fixade båda Europacupguld efter avslutande drama i Portugal

Dela

I helgen avgjordes Europacupen i BMX racing nere i portugisiska Anadia. Och vilket avslut det blev! Både Jesper Wahlberg i P15–16 och junioren Vincent Molén hade fanns i slagläge med en del jobb kvar att göra men fixade var sitt Europacupguld – efter stor dramatik!

Jesper Wahlberg och Vincent Molén låg högt upp på listan, fyra respektive tvåa i sina klasser – och båda hade vittring på högre placeringar.

Jesper började lördagen bra och vann alla sina heat, kvartsfinalen samt semifinalen. I finalen missade han starten lite och blev stängd direkt men kämpade sig fram och körde in på en andraplats. Detta gjorde även att han klättrade upp i tabellen till en just nummer två inför söndagen.

Vincent Molén gjorde även han det riktigt bra under lördagen och tog sig enkelt vidare från både kval, kvart och semifinal. I finalen kom  Vincent iväg bra och tog ledningen i första sväng. Det såg länge ut att räcka hela vägen fram men blev omkörd bara någon meter från mål av Maxime Habert från Frankrike och även han blev två under lördagen. Fast hundradelarna inte var på Vincents sida på lördagen så räckte det faktiskt till för att han skulle klättra upp i ledning inför söndagens tävling – men med endast 13 poäng ner till tvåan.

"Både Jesper och Vincent gjorde en kanondag och körde in på väldigt bra placeringar. Självklart kände vi alla att förstaplatsen fanns där,  framförallt för Vincent som ledde fram till slutet. Men det är racing och det är inte slut förrän man passerar mållinjen och i dag räckte det inte tyvärr", sa förbundskapten Johan Fransson angående lördagen.

"Självklart var vi nöjda med resultatet och det satte oss i en bra position inför söndagen då båda två klättrat i listorna, men det var i det här läget väldigt viktigt att ta ett heat i taget och inte ta ut något i förskott", tillade Johan.

Europacup 11/12, final P15–16

 1. Ben Cornish, Storbritannien
 2. Jesper Wahlberg
 3. Jens Lauwers, Belgien

Europacup 11/12, final herrjunior

 1. Maxime Habert, Frankrike
 2. Vincent Molén, Sverige
 3. James Cutter Williams, USA

Söndagen började lika bra för Jesper som på lördagen. Han tog sig till finalen igen och det skulle stå mellan honom och en engelsman. Först över mållinjen skulle ta hem totalen. I detta skarpa läge missade inte Jesper någon start, utan tog snabbt en ledning som han utökade under loppet och kunde köra in som etta för dagen – och även ta hem totalsegern i klassen.

Här kan man verkligen snacka om ett framtidshopp för svensk BMX.  Jesper, om kör internationellt för TeamTVESport 1, ordnade sin tredje totalseger i rad på Europacupen och denna gång som yngst i 15–16-årsklassen.

"Jag har sagt det förut men Jesper fortsätter att imponera varje gång han är på banan. Han ger aldrig upp, tar hela tiden för sig och hittar vägar fram. Så han har verkligen gjort sig förtjänt av denna titel i år igen. Jag ser verkligen fram emot att följa honom de närmaste åren hur han utvecklas", säger Johan Fransson.

För Vincent då var varje poäng var viktiga att plocka med 13-poängsledningen före en fransmannen Habert. Kvalet var inga problem för Vincent men även fransmannen gick vidare. Kvartsfinalen vann Vincent även den och här såg det länge ut som fransmannen skulle åka ut men tog sig vidare efter ett bra avslut. I semifinalerna så vann båda sina heat och det skulle bli i finalen det avgjordes. Först över mållinjen även här för dessa två skulle ta hem totalsegern.

Vincent kom iväg bra men det gjorde även en cyklist på utsidan. Molén blev därmed stängd och låg fyra i första sväng när han såg ut att vara på väg ut ur banan. Men han höll sig kvar, pressade på – och kunde ta sig upp på en andraplats innan nästa sväng. Vincent jagade förstaplatsen hela vägen men nådde inte fram och körde in som tvåa.

Men det gjorde absolut ingenting då vassa amerikanen James Cutter Williams vann årets sista EC-heat. Maxime Habert var trea, vilket innebär att Vincent tog hem totalsegern. Mycket mera jämnt och spännande i ett avgörande efter att ha avverkat elva omgångar kan det liksom inte bli.

"Jag har aldrig varit så nervös i en final tror jag. I första sväng trodde jag det var kört. Vincent visar i det tuffa läget att han kan behålla lugnet och kör upp sig till en andraplats. Men när jag ser fransmannen närma sig bakifrån och man minns hur han kom ikapp på lördagen så var det spännande in i det sista...men denna dag var Vincent starkare och är så förtjänt av detta guld", säger Johan Fransson.

Europacup 12/12, final P15–16

 1. Jesper Wahlberg
 2. Ben Cornish, Storbritannien
 3. Jens Lauwers, Belgien

Europacup 12/12, final herrjunior

 1. James Cutter Williams, USA
 2. Vincent Molén, Sverige
 3. Maxime Habert, Frankrike

Extra skönt för både Jesper Wahlberg och Vincent Molén att avsluta säsongen på bästa sätt i Europacupen då det nyligen var stolpe ut under VM i Glasgow.

"Vi har slitit hela året tillsammans på träningar och tävlingar hela laget, familjer, alla tränare och folk hemma i Sverige som hejat fram oss, så det är så skönt att allt får falla på plats sista tävlingen. Vi får återigen visa upp att vår lilla nation är att räkna med i BMX och att vi är här för att stanna", säger Johan Fransson.

Text: Svenska Cykelförbundet (fri för publicering)
Foto. Navadnet (ej friköpt så bör kontaktas innan publicering, kontakta annars tomas.larsson@scf.se för fria arkivbilder)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye