Migrationsverket

Nu börjar införandet av nya modellen för arbetstillstånd

Dela

Rapporten att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring är lämnad till regeringen – nu börjar arbetet med införandet. 
– Uppdraget att realisera en ny modell för arbetstillstånd, som ska göra det lättare att rekrytera utländsk arbetskraft till Sverige, har pågått hela året. Nu sätter vi stort fokus i alla delar av verksamheten för att övergången ska bli så förutsägbar och enkel som möjligt för alla parter, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör, Region Syd på Migrationsverket.

I regleringsbrevet 2023 fick Migrationsverket i uppdrag att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring till Sverige. Syftet är att säkerställa att arbetsgivare inom högkvalificerade yrkessektorer får den arbetskraft de behöver i tid vilket ska bidra till ett konkurrenskraftigt Sverige. För att möta det uppdraget och för att ta ett omtag av hela processen för arbetstillstånd har Migrationsverket beslutat att införa en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden samt inrätta enheter för internationell rekrytering.

Den nya modellen sätter särskilt fokus på:
•    Bättre service
•    30 dagars handläggningstid vid en komplett ansökan 
•    Enklare att ansöka

– Vi kommer ha särskilda serviceteam som ska stötta företag och arbetsgivare i etableringar av större företag. Vi är väl medvetna om att arbetsgivare, särskilt i större expansions- och etableringsfas har ett brett behov av arbetskraft från tredje land. Och här kommer vi genom vår förstärkta serviceorganisation möta upp och jobba nära de arbetsgivarna, säger Fredrik Bengtsson. 

I samarbete med arbetsgivarorganisationerna tar Migrationsverket också fram en förbättrad e-tjänst.

– Det ska vara enkelt att ansöka om arbetstillstånd. Handläggningen behöver vara förutsägbar och transparant. Målet är att utveckla e-tjänsten och ansökningsförfarandet för att öka andelen kompletta ansökningar.

Ny modell på plats vid årsskiftet 2023/2024
Med förändringarna i arbetstillståndsprocessen har Migrationsverket åtagit sig att handläggningstiden för högkvalificerad arbetskraft ska vara 30 dagar. 

– 30 dagars handläggningstid matchar väl i en internationell jämförelse av hur lång tid liknande tillståndsprocesser tar. Vi ser framför oss att vi kommer att vara redo att sjösätta hela modellen i början av nästa år, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör Region Syd på Migrationsverket. 

Kontakter

Länkar

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Pröv­ningen av ansök­ningar från bärploc­kare igång – drygt 1 200 ansök­ningar avslås4.6.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha sett indikationer på missbruk inom bärbranschen har Migrationsverket förstärkt granskningen av de thailändska bemanningsföretagen och deras åtaganden som arbetsgivare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller. Nu är prövningen igång av säsongens ansökningar och det första besluten innebär att drygt 1 200 sökande får avslag. Dessa har anställning hos två av de sex thailändska bemanningsföretag som inkommit med ansökningar denna säsong.

Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?25.4.2024 11:50:10 CEST | Pressinbjudan

Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?

Prognos för antalet asylsökande oförändrad23.4.2024 09:30:10 CEST | Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld, med en upptrappad konflikt i Mellanöstern, är Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande oförändrad. Bedömningen är fortsatt att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige i år respektive nästa år. – I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye