IndustriarbetsgivarnaIndustriarbetsgivarnaIndustriarbetsgivarna

Industrins unga talanger på plats på Yrkes-EM i Gdansk

Dela

Jacob Lind, Simon Pettersson, Max Toth, Maria Tsychkova och William Winsth är just nu på plats på Euroskills (Yrkes-EM) i Gdansk i Polen för att tävla för industrin. Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen och IF Metall hejar på och håller tummarna för de svenska ungdomarna.

Bild: Det svenska yrkeslandslaget 2023, Foto: WorldSkills Sweden. Fler bilder på de tävlande finns här.

Det är den åttonde gången Yrkes-EM arrangeras och totalt beräknas 600 tävlande från hela Europa medverka inom 43 tävlingsyrken. Det svenska Yrkeslandslaget består av 22 tävlanden som tävlar i 18 olika yrken. Yrkes-EM 2023 äger rum mellan den 5-9 september.

Tävlar för industrin gör:

Jacob Lind, Automationsteknik. Den tävlande monterar, ställer in och sätter utrustning för automatisk styrning i drift.

Simon Pettersson, Industrielektronik. Den tävlande monterar och installerar elektrisk utrustning för industrimiljö och sätter den i drift.

Max Toth, Automationsteknik. Den tävlande monterar, ställer in och sätter utrustning för automatisk styrning i drift.

Maria Tsychkova, CNC-teknik, fräsning. Den tävlande programmerar efter en ritning och producerar sedan detaljen i en datorstyrd maskin.

William Winsth, CAD-konstruktion. Den tävlande mäter och ritar upp produkter och konstruktioner i 3D och i vissa fall skrivs produkten ut.

Organisationerna Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen och fackförbundet IF Metall är med och stöttar industrins tävlande ungdomar. Industrin har ett stort rekryteringsbehov och yrkestävlingarna är viktiga plattformar för att bredda bilden om industrins yrken och karriärmöjligheter.

- Yrkestävlingarna är viktiga på fler sätt, de ger unga yrkesarbetande talanger en möjlighet att ytterligare vässa och mäta sina kunskaper och bygga nya nätverk samtidigt som de berättar om och visar upp sina yrken. Industrin är i akut behov av kompetens, fler behövs till industrins utbildningar och yrken. Här fyller yrkestävlingarna och det svenska yrkeslandslaget en viktig roll, säger Fredrik Gunnarsson ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

​Syftet med EuroSkills är att lyfta yrkesutbildningar och fortsätta kompetensutveckla yrkena. Det europeiska tävlingsevenemanget är uppbyggd enligt konceptet att se, göra och informera. Yrkestävlingarna är en inspirationskälla och erbjuder en tydlig överblick av läget inom de olika kompetensområdena. Målet är att höja medvetenheten om hur viktigt professionell kompetens och hög kvalitet av yrkesutbildning inom Europa är.

Läs mer om tävlingarna här

Kontakter

Om oss

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Presentation av konjunkturrapport: ”Oväntat piggt USA skjuter på nedgången”7.11.2023 13:34:02 CET | Pressmeddelande

Har USA undvikit en nedgång i ekonomin eller är den bara satt på vänt? Sverige har gått bättre än Eurozonen historiskt men nu krymper svensk ekonomi – varför? Vilka bedömningar gör Industriekonomerna för resten av året och 2024 för världsekonomin, USA, Kina, Eurozonen och Sverige? Vilka bedömningar gör de för industriproduktionen? Är den svaga kronan ett kvitto på en svag svensk ekonomi samt hur utvecklas inflation och räntor?

”Sveriges klimatpolitik måste bidra till att öka sysselsättningen och vår internationella konkurrenskraft”18.10.2023 14:46:45 CEST | Pressmeddelande

”Svensk industri har sedan länge arbetat med ett tydligt fokus på hållbarhet och den gröna omställningen innebär möjligheter för svenska industriföretag, men det är viktigt att de svenska klimatåtagandena harmoniserar med EU. Det behövs en sammanhållen strategi för att säkra de framtida jobben,” säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum