Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Fler bostadsaffärer väntas under hösten

Dela

Villapriserna i Sverige var oförändrade under augusti, medan bostadsrättspriserna backade med 1 procent. Bostadsrättspriserna ligger nu på samma nivå som för ett år sedan, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Trots fortsatta räntehöjningar väntas stabila priser och fler bostadsaffärer till hösten.

– Vi bedömer att antalet bostadsaffärer kommer att öka under hösten och att priserna blir relativt stabila även om räntorna ökar något. Under nästa år väntas priserna vända uppåt igen, förutsatt att inflationen minskar och räntorna sänks, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efter en ökning av bostadsrättspriserna under våren och försommaren sjönk priserna i landet med 1 procent i augusti. Även i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg sjönk priserna den senaste månaden, medan de ökade med 1 procent centrala Göteborg. I centrala Stockholm, centrala Malmö och Stor-Malmö låg bostadsrättspriserna stilla under månaden som gick. Sett ur ett tolvmånadersperspektiv har bostadsrättspriserna i centrala Stockholm ökat med 4 procent. I landet som helhet är bostadsrättspriserna på samma nivå som för ett år sedan.

– Många svenskar har anpassat sig till det höga ränteläget, efter ett privatekonomiskt tufft år. De som säljer sin bostad är medvetna om att bostadspriserna har fallit jämfört med toppen under pandemin och vi märker att säljare och köpare nu har lättare att komma överens om priset, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige förblev oförändrade i augusti. I Stor-Stockholm steg priserna med 1 procent medan de sjönk med 1 procent i Stor-Malmö. I Stor-Göteborg låg villapriserna stilla den senaste månaden. Villapriserna har sjönk inte lika mycket som bostadsrättspriserna i början av 2021, men har nu sjunkit med 8 procent jämfört med augusti 2022.

– Antalet bostäder till salu är högre än på länge, som en följd av det osäkra omvärldsläget det senaste året. Köparna har många objekt att välja på just nu och säljarna behöver vara beredda på att det kan ta längre tid än vanligt att få bostaden såld, säger Marcus Svanberg.

Efter att ha stigit kraftigt under pandemin har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu en nedgång med 8 procent de gångna tolv månaderna.

Här är länen där bostadspriserna minskat mest under året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Östergötlands län -14% 1. Södermanlands län -14% 1. Gotlands län -14%
2. Värmlands län -13% 2. Värmlands län -11% 2. Stockholms län -12%
3. Kronobergs län -12% 3. Västerbottens län -10% 3. Östergötlands län -12%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 22 141 bostadsrätter och 13 047 villor under juni 2023 - augusti 2023. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars 2023 - maj 2023, tolvmånaderssiffran med juni 2022 - augusti 2022 och enmånadssiffran med maj 2023 - juli 2023. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 3 876 fritidshus under september 2022 - augusti 2023 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 1%

- 1%

± 0%

42 389

Centrala Stockholm

± 0%

+ 2%

+ 4%

106 296

Stor-Stockholm

- 1%

- 2%

+ 3%

64 027

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 2%

- 2%

65 929

Stor-Göteborg

- 1%

± 0%

- 4%

46 281

Centrala Malmö

± 0%

+ 2%

- 1%

38 131

Stor-Malmö

± 0%

+ 3%

- 3%

34 858

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

± 0%

+ 2%

- 8%

3 431 000

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 1%

- 5%

6 345 000

Stor-Göteborg

± 0%

+ 2%

- 8%

5 046 000

Stor-Malmö

- 1%

± 0%

- 9%

4 868 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 8%

2 164 000

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2022 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 26 400 objekt till ett försäljningsvärde av 71,9 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Prisfall på fritidshus ger nya förutsättningar inför skidsäsongen: Här får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna1.11.2023 06:23:00 CET | Pressmeddelande

I Älvdalens kommun, där Idre och Grövelfjäll ligger, får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna – dyrast är fritidshusen i Åre. Priset på skidstugor har sjunkit mest i Härjedalen och Åre. Det visar en ny kartläggning av fritidshuspriser i Sveriges skidkommuner, gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum