Textilstudenter skapar couture genom återbruk av Operans scenkostymer
Under ledning av modedesigner Louise Xin (vinnare av bland annat Årets blickfång på Elle-galan 2023), har studenter från Textilhögskolan i Borås skapat en helt ny kollektion av unika plagg baserad på kostymer från Kungliga Operans historia. Plaggen visas på Kungliga Operan den 7 september och säljs till förmån för Operans verksamhet för barn och unga.

Kollektionen är framtagen genom ett exklusivt samarbete mellan Kungliga Operan, designer Louise Xin, Textile Fashion Center och studenter från Textilhögskolan i Borås.
Under en visning i Operahuset den 7 september säljs kreationerna, tillsammans med andra handplockade kostymskatter ur Kungliga Operans arkiv och samlingar. Alla intäkter under kvällen går till Unga Operan-fonden som bidrar till och utvecklar Unga Operans verksamhet för barn och unga.
»Hela kollektionen handlar om transformation, blanda nytt med gammalt, förvandla gamla kostymer till något nytt. Hela projektet har varit väldigt lärorikt, utmanande och spännande!«, säger ansvarig designer Louise Xin.
Om Louise Xin, modedesigner:
Louise är modeaktivist född i Kina och uppvuxen i Sverige. Med en vision om hållbarhet och målet att förändra modebranschen driver Louise sitt varumärke som hyr ut couture, skapad av befintliga plagg, material och textilier. Louise Xins engagemang i mänskliga rättigheter inom modeindustrin har också resulterat i bland annat en modevisning i EU-parlamentet, föreläsningar och uppmärksamhet världen över.
Om textilstudenterna bakom kollektionen:
Carolina Sardal Jerhov, Göteborg.
Carolina har förutom en masterexamen i textildesign från Textilhögskolan och en kandidat och master i textildesign från Textilhögskolan även utbildning från College of Fashion i London och två års konstutbildning från Mullsjö folkhögskola. I projektet har Carolina inspirerats av Antonín Dvořáks opera Rusalka, som i sin tur är baserad på H.C. Andersens saga Den lilla sjöjungfrun. Carolina har även tittat på stilbegreppet mermaid core och hur sjöjungfrun porträtterats genom historien, från skrämmande till Disney-glittrande.
Luiza Bachofer, Madrid.
Luiza har gått två år av sin kandidatexamen i modedesign på Textilhögskolan. Som tema för sina kreationer valde hen operan Orlando, baserad på Virginia Woolfs roman från 1928. I sina kreationer har Luiza blandat maskulina och feminina uttryck och gjort sömlösa plagg fulla av kontraster.
Miriam Scheller, München.
Miriam har en master i textildesign från Textilhögskolan. Med baletten Svansjön som tema har Miriam jobbat med olika personligheter, det svartvita och gråskalorna däremellan.
Samarbetet är en del av Kungliga Operans hållbarhetsarbete och som medlemmar i Fedora Platform, en ideell organisation bestående av filantroper från hela Europa som delar samma vision – att stödja och utveckla unga innovativa, kreativa projekt skapade av både kvinnor och män för att hålla konstformerna levande och framåttänkande.
Kontakter
Jenny MattssonPressansvarig /Head of Press
Kungliga Operan / Royal Swedish Opera
Bilder














Om Kungliga Operan
Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Tåspets och tidlös kärlek - Kungliga Baletten i klassikern Giselle31.3.2025 16:29:19 CEST | Pressmeddelande
Koreografen Natalia Makarovas hyllade uppsättning är tillbaka, skapad unikt för Kungliga Baletten. Balettklassikern Giselle är en återkommande favorit på repertoaren hos balettkompanier världen över sedan urpremiären i Paris 1841. Nypremiär på Kungliga Operans stora scen den 3 april.
Kulturnatten på Kungliga Operan − upplev musik, dans och sång för alla åldrar27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Operahuset slår upp dörrarna på vid gavel under Kulturnatten i Stockholm den 26 april. Från kl 18 är publiken välkommen att se, höra, lyssna och känna på scenkonst på nära håll och att själva prova på att dansa balett och sjunga opera. På Stora scenen framför Kungliga Baletten Young Choreographers, som nyligen spelades inför slutsålda salonger, och Operans solister och musiker från Kungliga Hovkapellet framför höjdpunkter från Bizets klassiska opera Carmen. Här finns något för både nykomlingar och stammisar alla åldrar, helt utan kostnad.
PRESSINBJUDAN 7 APRIL KL 10.00: KUNGLIGA OPERAN PRESENTERAR SÄSONGEN 2025/202624.3.2025 14:07:13 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en musikalisk pressträff på Kungliga Operan, Guldfoajén, där vi presenterar repertoaren för hösten 2025 och våren 2026 till brädden fylld av spännande och nyheter, oväntade samarbeten och kära återseenden med Kungliga Baletten, Kungliga Operans solister och kör, Unga Operan och Kungliga Hovkapellet, som 2026 fyller hela 500 år.
The Royal Swedish Ballet launches the Young Dancers Programme with the help of a private donation20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Seven young dancers will take part in The Royal Swedish Ballet’s Young Dancers Programme, starting this autumn, which has been made possible thanks to a donation from Enrica and Mats Hallvarsson's association for young dancers.
Kungliga Baletten startar programmet Unga dansare med hjälp av privat donation20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sju unga dansare tar i höst plats i programmet, som blivit möjligt tack vare en donation från Enrica och Mats Hallvarssons förening för unga dansare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum