Svensk Handel

Rejält lyft för klädhandeln i augusti

Dela

Slut på semestrar, ostadigt väder och en återgång till skolor och arbetsplatser bidrog till en stark månad för klädhandeln, som uppvisar en volymökning. I skohandeln sjönk däremot volymförsäljningen, men noteras ändå för en ökning i löpande priser. Det visar Svensk Handels Stilindex för augusti månad.

Klädhandeln noteras för en uppgång på 9,0% jämfört med samma månad föregående år, medan skohandeln ökar med 4,7%. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder respektive skor innebär månadens siffror en ökning i volym för klädhandeln, medan skohandeln, positiva siffror i löpande siffror till trots, uppvisar en minskning i volym.

Butiker och e-handel

Augusti 2023-2022

Augusti 2023-2021

Ackumulerat 2023/22

Ackumulerat 2023/21

Kläder

9,0%

6,7%

3,2%

23,3%

Skor

4,7%

-3,1%

-0,1%

18,8%

Kommentarer från Svensk Handel

Det är både välkommet och glädjande att klädhandeln noteras för en volymökning under augusti. Till mångt och mycket beror den på ett ökat kundflöde såväl i fysiska som digitala butiker. Vi brukar ofta passa på att uppdatera garderoben inför hösten, då jobb och skola tar vid, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Likt vi tidigare påtalat är det fortfarande en utmanande höst som väntar en stor del av modehandeln. Vi vet med oss att höstmånaderna ofta är lite trögare försäljningsmässigt, samtidigt som kunderna är extremt prismedvetna. Det som kan få försäljningen att öka är ett rejält väderomslag, men vi hoppas också på en budgetproposition som ger fler människor mer pengar i plånboken, säger Sofia Larsen.

– Att kunderna blivit än mer prismedvetna ser vi bland annat genom att intresset för det cirkulära modet bara växer. Att driva ett hållbart handelsföretag är idag en konkurrensfördel, och vi ser hur allt fler företag erbjuder hållbara tjänster, exempelvis second hand-försäljning och reparationer av plagg. Second hand ska uppmuntras, varav vi vill se att momsen på second hand avskaffas, då varor som säljs som second hand redan momsbelagts en gång, när de såldes som nya, avslutar Sofia Larsen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: E-handelsnavet Kalmar i fokus under Black Week – Svensk Handels VD besöker Nordic Nest den 21 november16.11.2023 10:25:17 CET | Pressinbjudan

Kalmar har de senaste åren vuxit fram som ett av de viktigaste e-handelsnaven i Sverige. Branschen skapar såväl jobb som skatteintäkter och ett exempel på detta är inredningsföretaget Nordic Nest, som nu är en av Kalmars största privata arbetsgivare. Svensk Handel och Kalmar Science Park bjuder in till pressträff i Nordic Nests lokaler på tisdag 21 november kl 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum