Einar Mattsson visade upp pågående forskning på KTH Live-In Lab
På KTH Live-In Lab är det ofta besök. Många kom också när KTH Live-In-Lab öppnade upp dörren till forskningsbäddarna och visade upp verksamheten för forskare och studenter på KTH nyligen. Syftet med KTH Live In Lab är att korta tiden mellan forskningsresultat och implementering av nya produkter och tjänster på fastighets- och byggmarknaden, genom att forska i aktiva boendemiljöer.

Einar Mattsson var med och grundade KTH Live-In Lab genom en donation 2017, i samband med att de 305 studentlägenheterna stod klara i fastigheten Forskningen 2. Fastigheten består av tre huskroppar som den familjeägda koncernen äger. Einar Mattsson-koncernen är aktiva med flera olika pågående forskningsprojekt.
Forskningen accelererar innovation för fastighetsbranschen
– KTH Live-In Lab ger oss en unik möjlighet att testa ny teknik i liten skala i en verklig boendemiljö. På så sätt kan vi accelerera innovation och snabbare hitta lösningar som minska vår klimatpåverkan i våra framtida byggnader, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.
Samverkan mellan forskning och förvaltning
En viktig faktor för att nå framgång är samverkan mellan akademi och näringsliv. I projektet med optimering av spillvärmeåtervinningen har Einar Mattssons drifttekniker på Einar Mattssons Fastighetsförvaltning jobbat i nära samarbete mellan KTH:s forskare och teknikkonsulter från Bengt Dahlgren, med målsättningen att öka värmeåtervinningen från spillvatten.
– Det är kul att få visa upp våra fastighetssystem och speciellt spillvärmeväxling som jag tror kommer bli ännu viktigare pusselbit framöver för att öka energiåtervinningen, säger Samir Sadic, drifttekniker på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning.
Vad besökarna fick se
Under det öppna huset visade både forskare och partnerföretagen på KTH Live-In Lab, Einar Mattsson, Bengt Dahlgren, Schneider Electric och Akademiska Hus, upp flera aktuella forskningsprojekt kring vatten, energi, IT och smarta lösningar.
– Vi är stolta över att kunna visa upp konkreta forskningsprojekt som redan givit oss värdefulla resultat. Exempelvis i Batteriprojektet, vår största satsning, där vi har byggt ett batterirum och kopplat ihop solcellerna i en av byggnaderna med det gigantiska batteriet från Northvolt, avslutar Mikael Dimadis, projektledare för forskningsprojekten på Einar Mattsson.
Nyckelord
Om Einar Mattsson AB Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
”Det finns otroligt mycket kunskap och engagemang innanför väggarna här” — fredagsporträttet med Nathalie8.12.2023 10:03:29 CET | Blogginlägg
Empatisk, gladlynt och pigg är egenskaper som beskriver Nathalie Fernholm. Som en av våra ROT-koordinatorer hanterar hon flyttar, samråd och kommunicerar massor med våra hyresgäster. Hon har flyttat fler gånger än de flesta och ägnar gärna sin fritid åt familjen, vänner och åt att fixa hemma.
Einar Mattssons arbete och samarbeten för ökad trygghet4.12.2023 06:02:00 CET | Nyheter
Leif Eriksson, förvaltare för en del av Einar Mattssons bestånd i sydvästra Stockholm, hanterar inte bara hus, utan jobbar också aktivt med tryggheten i området tillsammans med andra. Vissa insatser kan fastighetsägare själva göra, andra insatser får större effekt om flera fastighetsägare gör dem tillsammans och samtidigt. Dessutom med stöttning av och dialog med lokal polis och föreningsliv. Här spelar trygghetsvandringarna en stor roll.
”Förbättring handlar om att vi gör något effektivare, enklare eller bättre” — fredagslyftet med Magnus Öhman1.12.2023 10:30:00 CET | Nyheter
En lagspelare som bedömer risker, ser möjligheter och som redan vid barnsben drömde om hus och skissade på planritningar. Projekteringschefen Magnus Öhman tar vara på all kunskap som finns runt omkring honom och strävar efter struktur i en föränderlig värld. I veckans Fredagslyft ger vi en inblick i hur det är att utvecklas inom Einar Mattsson Byggnads AB – lär känna vår kollega Magnus:
Ljusinstallation på Gotlandsgatan: ”Vi ville få till känslan att kunna vandra rakt in i väggen och vidare i gläntan”30.11.2023 06:00:00 CET | Nyheter
Beställningen till ljuskonsulten från Einar Mattssons Utemiljö-avdelning var att få den hållbara innergården, som kallas Skogsgläntan, att också kännas som en skogsglänta. Den stora tomma husväggen i plåt skulle användas effektfullt och också lyfta fram planteringarna, men utan att störa hyresgästerna. En utmaning alltså.
Einar Mattsson gör Hjulsta ljusare och tryggare29.11.2023 05:59:00 CET | Nyheter
Hjulstas allmänbelysning vid entréer och loftgångar var otillräcklig. Dessutom var den energikrävande och skapade flera felanmälningar per vecka. Tidigare fanns 1564 ljuskällor. Nu är antalet nästan fördubblat, idag finns det närmare 3000 stycken med bättre spridningsvinklar, ljusstyrkor och minskad energiåtgång.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum