Nyhetsbrev från Funktionsrätt Sverige september 2023

Dela

I det här nyhetsbrevet kan du läsa våra senaste nyheter och få tips om aktuella aktiviteter som arrangeras av Funktionsrätt Sverige och våra projekt.

Vi välkomnar hösten 2023 genom att dra igång arbetet med en rapport till FN om hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen. Hela civilsamhället står bakom rapporten och Funktionsrätt Sverige har rollen som samordnare. 

Bilden%20visar%20ett%20kollage%20med%20framsidan%20p%E5%20Funktionsr%E4ttskonventionen%2C%20en%20FN-flagga%20och%20en%20grupp%20m%E4nniskor%20som%20arbetar%20tillsammans%20vid%20ett%20konferensbord.
Funktionsrätt Sverige samordnar arbetet med en alternativrapport till FN

Funktionsrätt Sverige samordnar civilsamhällets rapport till FN

I september startade processen med att samla civilsamhällets organisationer kring en gemensam rapport om hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen. 

– Rapporten kommer att utgöra ett mycket viktigt underlag när FN ska ta fram nya rekommendationer till Sveriges regering om vad som behöver göras för att genomföra rättigheterna och därmed göra Sverige till ett mer tillgängligt land för alla, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Läs mer: Funktionsrätt Sverige samordnar alternativrapport till FN

Bilden%20visar%20en%20persons%20ansikte
Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Regeringen straffar människor utan arbetsförmåga

Regeringen har presenterat sina planer på skattesänkningar i den kommande höstbudgeten. Men när  skatterna sänks omfattas inte personer med sjuk- och aktivitetsersättning.
– Retoriken från regeringen är att man ska gå från bidrag till arbete, men i det här fallet handlar det om grupper utan förutsättningar att jobba, på grund av sjukdom eller funktionsnedsättningar, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Läs intervjun med Nicklas i Dagens Arena

L%E4rare%20och%20elever%20r%F6r%20sig%20i%20en%20skolkorridor
Funktionsrätt Sverige och andra organistioner kritiserar regeringens skolpolitik

Debatt: Regeringens förslag riskerar att leda till en alltmer segregerad skola

Skolsystemet har länge haft stora utmaningar med att möta behoven hos elever med funktionsnedsättning. Funktionsrätt Sverige ser med oro på regeringens förslag som riskerar att leda till en alltmer segregerad skola där allt fler elever exkluderas från den ordinarie skolan. Ny forskning visar också att det finns stora samhällsvinster att göra med ett mer inkluderande skolsystem. Den 8 september debatterade vi den här frågan tillsammans med 14 andra funktionsrättsorganisationer i Upsala Nya Tidning.

Länk till debattartikeln i Upsala Nya Tidning 

Tr%E4dkronor%20och%20en%20gr%E5%20himmel.
Strategin för psykisk hälsa och suicidprevention måste få nödvändiga resurser

Det handlar om livet - strategin för psykisk hälsa och suicidprevention måste få nödvändiga resurser

Nyligen överlämnade Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ett förslag till en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention. Ytterligare 24 myndigheter har medverkat i framtagandet.

 - Vi välkomnar förslaget och hoppas att alla samhällsaktörer snabbt kan komma i gång med arbetet att förverkliga den här ambitiösa strategin, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige. Regeringen måste tillsätta nödvändiga resurser för att den här efterlängtade strategin ska ha förutsättningar att uppfylla målsättningen.

Läs hela nyheten på vår webbplats

Bilden%20visar%20en%20husfasad%20med%20m%E5nga%20olika%20f%E4rger.
Nya byggregler riskerar att försämra tillgängligheten

Nya byggregler kommer att försämra tillgängligheten

Den 25 augusti gick remisstiden ut för Boverkets förslag om nya byggregler. Reglerna bygger på en helt ny modell som innebär att mått och detaljregler till stor del försvinner från föreskrifterna. Alla hänvisningar till standarder tas också bort.

De nya förslagen till byggregler har mött skarp kritik från flera remissinstanser. Funktionsrätt Sverige menar att de riskerar att leda till försämringar av både kvalitet och tillgänglighet i den byggda miljön.

Läs Funktionsrätt Sveriges kommentar om de nya byggreglerna

Bilden%20visar%20en%20fasad%20med%20en%20skylt%20d%E4r%20det%20st%E5r%20%22Arbetsf%F6rmedlingen%22
Funktionsrätt Sverige kommenterar förändringarna på Arbetsförmedlingen

Funktionsrätt Sverige kommenterar förändringarna på Arbetsförmedlingen

Lars Lööw utsågs till tillfällig generaldirektör för Arbetsförmedlingen den 30 augusti och ett par dagar senare meddelade arbetsmarknadsministern att myndigheten ska arbeta närmare företagen.
Funktionsrätt Sverige håller med om att samarbetet med arbetsgivare behöver öka, men betonar också att det finns stora behov av snabbare och bättre stöd till arbetssökande med funktionsnedsättning.

–  Idag tar det i genomsnitt nästan ett år för att få den kod som ger tillgång till särskilda insatser för vår målgrupp, exempelvis arbetshjälpmedel. Det är ingen effektiv arbetsmarknadspolitik, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Läs Funktionsrätt Sveriges kommentar om förändringar på Arbetsförmedlingen

Illustration%20med%20tecknade%20ansikten%20och%20en%20jordglob

Webbinarium: Funktionsrätt, klimatkris och en rättvis omställning

Välkommen till ett webbinarium den 20 september kl 11-12 som belyser funktionsrättsliga perspektiv på klimatförändringarna och den samhällsomställning som behövs. 

Webbinariet arrangeras av Funktionsrätt Sverige och ingår i en aktionsvecka för social och klimaträttvisa, Week of action for social and climate justice, som pågår 15–22 september. 

Länk till mer information och anmälan 

Logotyp%20f%F6r%20EUPATI%20Sverige

Lunchwebbinarium: Hur får vi till patient- och närståendesamverkan för bättre forskning och hälso- och sjukvård?

Patient- och närståendesamverkan behandlas alltför ofta som ett nödvändigt ont eller en ruta som slentrianmässigt måste kryssas i, snarare än en central värdeskapande aktivitet.
Alla som vill samverka måste dra sitt strå till stacken. Hur det ska gå till får vi veta i ett lunchwebbinarium som arrangeras av projektet EUPATI Sverige den 3 oktober kl 12-13.

Lunchwebbinarium om rapporten Samverkan 2.0

Ett%20sk%E4rmklipp%20p%E5%20f%F6rstasidan%20av%20Funktionsr%E4ttsbyr%E5ns%20webbplats
Funktionsrättsbyrån har lanserat en ny webbplats

Funktionsrättsbyrån igång igen efter sommaren!

Funktionsrättsbyrån har startat sin telefonrådgivning efter sommaren. Öppettiderna är måndagar kl  9-11 och onsdagar kl 13-15. Senare under hösten öppnar Funktionsrättsbyrån även för skriftlig rådgivning. Rådgivningen bemannas av socionom och jurist. I september lanserade Funktionsrättsbyrån dessutom en helt ny webbplats. Besök den nya webbplatsen via länken:

Funktionsrättsbyråns nya webbplats

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vill du inte ha våra nyhetsbrev längre?
Kontakta oss så tar vi bort dig från utskickslistan.
E-post: tor.gustafsson@funktionsratt.se

Nyckelord

Kontakter

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 52 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar cirka 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Regeringen lyssnar inte på kritiken mot ökade kostnader för läkemedel: ”Varför ska sjuka personer bestraffas?”17.3.2025 11:59:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen går vidare med förslaget om att öka egenavgifterna i högkostnadsskyddet för läkemedel med 900 kronor – trots massiv kritik från både civilsamhällets organisationer och myndigheter. – Det försämrade högkostnadsskyddet riskerar att påverka folkhälsan negativt. Det är upprörande och oacceptabelt att regeringen helt ignorerar kritiken från de grupper som kommer att drabbas allra hårdast av de ökade kostnaderna, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige

Följ Norges exempel – gör Funktionsrättskonventionen till lag10.2.2025 12:36:28 CET | Pressmeddelande

En av de prioriterade frågorna för den nya norska regeringen är att göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Den norska regeringen skriver i ett uttalande att man gör detta för att stärka genomslagskraften för konventionen och förbättra läget för funktionsrätten. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel och lyssna på FN:s återkommande krav på att göra konventionen till lag – Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna ska göra skillnad i människors liv och att konventionen ska bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Trots välkomna budgetsatsningar: ”Inga betydande ekonomiska förbättringar för personer med funktionsnedsättning”19.9.2024 13:09:39 CEST | Pressmeddelande

Trots regeringens löften om att göra Sverige rikare är det få personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar som kommer att se direkta förbättringar i sin privatekonomi. Funktionsrätt Sverige saknar betydande förslag om förbättringar i regeringens budgetförslag för 2025. - Mer borde kunna göras för att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye