”Regeringens satsning på bristyrken kan rädda branschskolorna”

Dela

Regeringen avsätter 1,7 miljarder kronor av budgeten 2024 på fler utbildningsplatser till bristyrken. –Tillskottet betyder stora möjlighet för bygg- och anläggningsbranschen att få utbildningar till yrken som inte erbjuds inom gymnasiet – såsom håltagare, ställningsbyggare, golvläggare och bantekniker, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Yrkeshögskolan är en träffsäker utbildningsform där fler än nio av tio studerande får anställning efter avslutad utbildning.

- Satsningen kan vara ett sätt att rädda branschskolorna och öka företagens möjlighet att påverka kvaliteten i yrkesutbildningen, säger Elin Kebert.

Totalt räcker tillskottet till 16 500 fler helårsplatser på yrkesvux och 3 000 platser i yrkeshögskolan. 

Kontakter

Bilder

Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

RAPPORT: Åtgärder för ökat bostadsbyggande - potential för olika reformförslag6.12.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen har låtit Evidens analysera regelverk som håller tillbaka bostadsbyggandet för att hjälpa politiken prioritera vilka reformer som gör störst skillnad. - Lättade amorteringskrav, friare hyressättning i nyproduktion och ändrade presumtionsregler är åtgärderna som ger mest effekt på kort sikt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Fördubbling av antalet rådgivningsärenden kopplade till arbetsbrist14.11.2023 05:55:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagens rådgivning mottog under oktober månad 107 ärenden från medlemsföretag kopplade till arbetsbrist. Det kan jämföras med 44 inkommande ärenden under oktober månad 2022. - Orderböckerna fylls inte på i den takt som skulle behövas. Det bistra konjunkturläget i bygg- och anläggningsbranschen påverkar allt fler av våra medlemsföretag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum