Svensk Handel

Svensk Handel välkomnar avskaffandet av plastpåseskatten

Dela

Regeringen meddelar att skatten på plastpåsar försvinner i november 2024, med hänvisning till att EU-målen kring minskad plastkonsumtion redan uppfyllts. Svensk Handel, som tidigt ifrågasatte behovet av en plastpåseskatt, välkomnar dagens besked.

Skatten på plastpåsar infördes 2020. Svensk Handel var tidigt starkt kritiska till skatten, som inte fyller något miljösyfte, utan i första hand är ytterligare en skatt som drabbar hushåll och företag ekonomiskt.

– Vi välkomnar att regeringen äntligen begraver plastpåseskatten en gång för alla. Det här var aldrig en skatt som gjorde skillnad för miljön. Klimatfrågan är för viktig för att ägnas åt symbolåtgärder och plakatpolitik, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och Opinionsbildning på Svensk Handel.

Redan före införandet av plastpåseskatten hade handelns egna åtgärder bidragit till stora sänkningar av konsumtionen av miljöskadliga plastkassar. Konsumtionen låg väl i linje med EU:s minskningsmål.

– Att arbeta hållbart har länge varit en mycket högt prioriterad fråga i branschen och svenska handelsföretag är generellt föregångare i det arbetet. Studier och livscykelanalyser har visat att inga miljö- eller klimatvinster har uppnått genom plastpåseskatten, säger Martin Kits och fortsätter:

– Plastpåseskatten är en grönsminkad skatt som snarare haft negativa än positiva miljöeffekter. Vi hoppas att regeringen nu också tar sitt förnuft till fånga och avskaffar andra skadliga punktskatter, exempelvis elektronikskatten, som i likhet med plastpåseskatten snarare är ett uttryck för politisk greenwashing än en åtgärd som förbättrar miljön.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Martin Kits är avdelningschef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel
Martin Kits är avdelningschef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel
Ladda ned bild

Om Svensk Handel

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda. Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: E-handelsnavet Kalmar i fokus under Black Week – Svensk Handels VD besöker Nordic Nest den 21 november16.11.2023 10:25:17 CET | Pressinbjudan

Kalmar har de senaste åren vuxit fram som ett av de viktigaste e-handelsnaven i Sverige. Branschen skapar såväl jobb som skatteintäkter och ett exempel på detta är inredningsföretaget Nordic Nest, som nu är en av Kalmars största privata arbetsgivare. Svensk Handel och Kalmar Science Park bjuder in till pressträff i Nordic Nests lokaler på tisdag 21 november kl 14.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum