Svenska Cheerleadingförbundet

Susanne Meckbach har genomlyst svensk cheerleading – det här kom fram

Dela

Under vintern och våren har Susanne Meckbach, fil doktor i idrottsvetenskap, genomfört en kartläggning för att ta reda på varför seniorer slutar på cheerleading. Nu är kartläggningen sammanställd till en rapport som finns klar och tillgänglig att ta del av. Rapporten lyfter hur cheerleadingledare emotionellt har påverkat utövare negativt, till exempel genom hot, ignorering och favorisering. I rapporten finns också goda ledarexempel.

Susanne Meckbach, fil doktor i idrottsvetenskap med inriktning sport coaching, har tidigare genomlyst många olika idrotter. Nu har Susanne gjort ytterligare en genomlysning av en idrott för att hitta utvecklingsmöjligheter. Denna gång rör det sig om cheerleading och vad som gör att utövare i åldern 16–25 år väljer att sluta med sin idrott. För att undersöka det genomförde Susanne intervjuer med 48 enskilda seniorer som antingen slutat eller går kvar på idrotten fortfarande. 
 
Rapporten listar exempel på både positiva och negativa erfarenheter kring ledarskap i cheerleading. Positiva exempel lyfter sammanhållning, gemenskap och roliga aktiviteter. Negativa exempel går in på hur ledare tagit till hot och favorisering i sitt ledarskap. 
 
Ett negativt exempel från rapporten: 
Mina tränare körde med kollektiv bestraffning. När vi missade fick vi till exempel köra armhävningar inför alla andra i hallen. Tränarna sa att vi skulle köra på tå fast de visste att vi inte klarade av det. 
 
– Resultaten visar att många har upplevt en fin gemenskap och sammanhållning inom cheerleading med goda relationer till kamrater och tränare. Samtidigt finns utmaningar som framför allt är kopplade till enskilda tränares ledarskap och hur de bemöter de aktiva. Här behövs åtgärder för att utbilda och stödja tränare i deras roll och hur de kan skapa förutsättningar för aktiva att må bra och utvecklas, både som människor och idrottare. Jag är övertygad om att svensk cheerleading har goda möjligheter att genomföra förändringar då förbundsledningen har ett öppet förhållningssätt och strategier för utveckling och uppföljning, säger Susanne Meckbach. 
 
Nu fortsätter arbetet inom projektet seniorer i cheerleading tillsammans med Carolina Lundqvist, professor vid Linköpings universitet. En enkät har tagits fram för att få ännu fler svar av de som valt att sluta samt fånga upp fler exempel på brister inom ledarskap och idrotten som helhet.  
 
I helgen samlas också 220 ledare och föreningsaktiva inom cheerleading i Upplands Väsby för att diskutera cheerleadingens strategiska förflyttning. Susanne Meckbach finns på plats under helgen och kommer hålla i en föreläsning om sin rapport. 
 
– Vi tycker det är bra att sätta fingret på vilka brister som finns inom vår idrott, det ger oss en möjlighet att utvecklas. Utifrån resultatet i rapporten ser vi att vi behöver stötta unga ledare mer. Vi hoppas på att få ännu fler svar kring detta ämne i enkäten som Linköpings universitet tagit fram, säger Katarina Eriksson, generalsekreterare på Svenska Cheerleadingförbundet. 
 
Länk till rapporten 
https://cheerleading.se/wp-content/uploads/Seniorer-i-cheerleading-Rapport-2023.pdf  
 
Information om projektet 
Svenska Cheerleadingförbundet genomför ett projekt kallat “Seniorer i cheerleading” där kärnfrågan har varit varför seniora utövare slutar respektive fortsätter med cheerleading samt vad förbundet kan göra för att behålla dem. Projektet tog avstamp tillsammans med Ungdomsbarometern som gjorde en kartläggning genom fyra djupintervjuer med de som slutat. Intresset av att vara med i studien var så stort att när det väl var klart, fanns det fler ungdomar som ville komma till tals. Susanne Meckbach tillkom i projektet och påbörjade sin rapport där hon intervjuade majoriteten av de som visat intresse, totalt 48 personer. 

Nyckelord

Kontakter

Svenska Cheerleadingförbundet är det idrottsförbund som samordnar svensk cheerleading på nationell nivå.

Följ Svenska Cheerleadingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cheerleadingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye