Norrköpings kommun

Särskilt boende anmäls enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg

Dela

Vård- och omsorgskontoret har gjort en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gällande vårdskada som inträffat på ett särskilt boende i Norrköpings kommun.

En patient på ett äldreboende i Norrköping smittades av magsjuka och försämrades gradvis under sex dagar innan hen skickades till sjukhus. Patienten avled tre dagar senare på grund av njursvikt.

Utredning startades för att ta reda på om brister inom den kommunala hälso- och sjukvården kan ha bidragit till att patienten avled. Brister avseende rutiner, organisation, kompetens och kommunikation har identifierats i utredningen. En handlingsplan med åtgärder har tagits fram som ska motverka risken för att liknande händelser ska inträffa igen.

Åtgärder som tagits fram i handlingsplan:

  • Gemensamt lättförståeligt informationsmaterial och checklistor för utbrott av magsjuka tas fram.
  • Ökad samplanering av omvårdnadspersonal, hälso- och sjukvårdspersonal och vikarier inom vård- och omsorg i Norrköpings kommun.
  • Kunskapsstöd ska tas fram i hur personalen ska använda vätskelista.
  • En mall för vårdplan som kan användas vid magsjuka ska tas fram. Mallen ska bland annat innehålla vid vilka tillstånd som kontakt med sjuksköterska ska tas samt hur vätskeförluster ska dokumenteras och följas upp.

Kontakt:
Upplysningar om utredningen:
Elin Ingvarsson
Titel: Områdeschef särskilt boende
Telefon: 011-15 29 44

Kristoffer Unby
Titel: Områdeschef hälso- och sjukvård
Telefon: 011-15 39 74

Upplysningar om bedömning av allvarlighetsgrad:
Johan Jirlund
Titel: medicinskt ansvarig sjuksköterska
Telefon: 011-15 54 08

__________________________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, pressansvarig
Telefon: 0725-97 09 00

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Kommunen förbereder sig för tydligare lagkrav på aktivitet för försörjningsstöd15.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Socialdepartementet ska presentera en utredning som föreslår hur ett tydligare aktivitetskrav för att ha rätt till försörjningsstöd kan införas. Kompetensförsörjningsnämnden beslutade därför i dag, den 15 maj, att ge kompetensförsörjningskontoret i uppdrag att ytterligare utveckla sitt arbete med aktivitet vid försörjningsstöd inför den väntade lagförändringen.

Pressinbjudan: Boklansering och konstnärssamtal med projektet Blicka mot Blacka13.5.2024 13:32:21 CEST | Pressmeddelande

Onsdag den 15 maj presenteras konstprojektet Blicka mot Blacka i en helt ny bok, med lansering på Skärblacka bibliotek. Konstprojektet tar avstamp i både det historiska och det nutida Skärblacka, där konstnärerna Anna Märta Danielsson och Mika Liffner i en gemensam konstnärlig process samverkat med boende och lokala aktörer. Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings Konstmuseum och Östergötlands museum med finansiering av Region Östergötland.

Förskolan fortsätter sin anpassning till en förändrad befolkningsutveckling8.5.2024 14:19:02 CEST | Pressmeddelande

Under utbildningsnämndens sammanträde, onsdag den 15 maj, ges information om det fortsatta arbetet med att anpassa förskolans organisation till en betydligt lägre befolkningsprognos än vad Norrköping haft fram till 2023. Utbildningsnämnden genomför tillsammans med utbildningskontoret ett strategiskt arbete som syftar till att upprätthålla och stärka kvalitén inom förskolan genom effektivt lokalutnyttjande och förtätande av befintlig kompetens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye