Norrköpings kommun

Kommunen beviljas 20 miljoner kronor för att minska risken för översvämningar

Dela

Norrköpings kommun får 20 miljoner kronor i stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för förebyggande åtgärder mot översvämningar vid Ljura bäck.

Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun
Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun

– Detta är verkligen ett win-win-projekt där vi åtgärdar en översvämningsrisk och samtidigt låter Ljura bäck få ett lite mer naturligt lopp som saktar ner vattnets hastighet och på så sätt kan naturvärdena och vattnets kvalitet förbättras. Det har varit en lång process så det är fantastiskt att åtgärderna nu kan starta och att vi fått 20 miljoner kronor för att täcka dessa kostnader. Samtidigt passar vi på att göra Ljura bäck mer tillgänglig för allmänheten genom en serviceväg och bro som anläggs över bäcken, säger Elke Myrhede, projektsamordnare.

Under 2011 drabbades Risängen med omgivningar av en översvämning som drabbade ett flertal fastigheter med stora kostnader som följd – och det var ingen engångsföreteelse. Årligen sker mindre översvämningar i Ljura bäcks nedre lopp. För att åtgärda det har Norrköpings kommun sökt och beviljats 20 miljoner kronor i "statsbidrag för förebyggande av åtgärder mot naturolyckor i befintlig bebyggelse" av MSB.

Bäcken ska nu få större utrymme i åfåran med hjälp av nya svämplan och högflödesfåror. Utvidgningen minimerar också risken att Arkösundsvägen, riksvägen/Söderleden samt Lindövägen översvämmas.

– Ljura bäck är viktig eftersom den avleder stora mängder naturflöden och dagvatten från ungefär en tredjedel av Norrköping. Det nya klimatet med intensivare regn kräver att vi ser över vår infrastruktur för hur vi hanterar vatten i kommunen. Det finns ett stort behov av åtgärder framöver och det är bra att det finns statsbidrag att söka. På så sätt har vi råd och möjlighet genomföra fler åtgärder framöver, säger Maria Rothman, vattenstrateg.

Entreprenaden startar nu med avverkning längs med åsträckan mellan Arkösundsvägen och Sjötullsgatan. 

Kontakt:
Maria Rothman
Titel: vattenstrateg samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 33 36

Elke Myrhede
Titel: projektsamordnare samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 011-15 30 88

___________________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Bilder

Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun
Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun
Ljura bäck. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Mötesplats Norrköping – företagsbesök för dialog och utveckling21.9.2023 09:05:10 CEST | Pressinbjudan

Måndag den 25 september kommer närmare 80 företag ta emot besök av kommunfullmäktiges politiker tillsammans med tjänstepersoner från flera olika kontor. Syftet med dessa besök, som går under namnet Mötesplats Norrköping, är att mötas över gränserna för att öka förståelsen för varandra och utbyta perspektiv. Mötesplats Norrköping är en del av Handslaget – kommunens överenskommelse med näringslivet för ett förbättrat företagsklimat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum