Konsumenternas

Många föräldrar missar skolförsäkringarna

Dela

Många föräldrar känner inte till att både förskolor och skolor har olycksfallsförsäkringar för sina elever. Försäkringarna gäller ofta dygnet runt och även på helger och lov.

Om ett barn skadas går det att få ersättning från både barn- och olycksfallsförsäkringar. Föräldrar måste själva anmäla en skada till skolförsäkringen.
Om ett barn skadas går det att få ersättning från både barn- och olycksfallsförsäkringar. Föräldrar måste själva anmäla en skada till skolförsäkringen.

När skolor och kommuner inte informerar ordentligt om de försäkringar som finns missar föräldrar att anmäla sina barns olycksfallsskador till skolförsäkringen.

- För att det ska vara möjligt att få ersättning måste föräldrarna själva anmäla skadan till skolans försäkringsbolag. Skolan kan inte göra det, så det krävs att du som är förälder vet om att den finns, säger Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Information om skolförsäkringen bör finnas på skolans eller kommunens webbplats, men saknas ofta. Föräldrar kan då kontakta skolledningen.

Att göra själva anmälan till skolförsäkringen brukar vara enkelt. Ofta räcker det med att fylla i ett formulär på det aktuella försäkringsbolagets webbplats. Försäkringsbolagen har sedan ett utredningsansvar. De ska se till att de försäkrade får de ersättningar de har rätt till.

Skolförsäkringen gäller för skador som är så pass allvarliga att barnet måste uppsöka vård. För att få ersättning för ärr måste ärren ha behandlats av en läkare genom att sys, tejpas eller limmas. Om barnet får bestående men går det att få ersättning för medicinsk invaliditet och om barnet skadas så allvarligt att det inte kommer ut i arbete kan man få ersättning för ekonomisk invaliditet.

 - Glöm inte att anmäla skadan till samtliga barnförsäkringar och olycksfallsförsäkringar som barnet omfattas av. Vid en olycksfallsskada kan man få ersättning från flera försäkringar, avslutar Jenny Sparring.

Läs mer om att begära ersättning för en personskada på konsumenternas.se

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye