Det rödgröna styret i Stockholms stad: Kristersson lämnar välfärden i sticket

Dela

Idag har regeringen och Sverigedemokraterna presenterat de generella statsbidragen till kommuner och regioner som innehåller tillskott på 10 miljarder kronor. Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och regioner, SKR, skulle det behövas 28 miljarder för att landets kommuner och regioner inte ska gå med underskott.

Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V). Fotograf: Maurits Otterloo Inga restriktioner

- Ulf Kristersson har gång på gång sagt att regeringen inte ska lämna välfärden i sticket. Ändå gör man det idag. De tillskott kommuner och regioner nu får är långt under de nivåer som krävs. I slutändan kommer det här att drabba eleverna i Sveriges skolor och alla de som behöver samhällets stöd, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd och gruppledare för Socialdemokraterna.

- Regeringen har inte förstått allvaret i situationen för landets kommuner och regioner. Det här är ett stålbad för välfärden. Regeringens prat om att kommunerna ska effektivisera mer är helt verklighetsfrånvänt för de stora kostnaderna står skolan, omsorgen och socialtjänsten för, och de verksamheterna är redan hårt pressade av det ekonomiska läget, säger Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

- Just nu sliter kommuner och regioner för att få vården, skolan och omsorgen att gå ihop. Sverige har ett akut behov av investeringar i både välfärden och klimatet. I det läget väljer regeringen och SD att lägga pengarna på sänkt skatt på snus och bensin. Det är en hårresande prioritering, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd och gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

I regeringens budget som presenterades förra hösten sköt regeringen till 6 miljarder kronor till kommunerna, trots att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) bedömde behovet till 20-30 miljarder kronor.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229102

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Tekniska museet flyttar in i Tensta4.12.2023 10:40:44 CET | Pressmeddelande

Efter 100 år i innerstaden planerar stiftelsen Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation. Etableringen av filialen ligger i linje med Stockholms stads satsning Fokus Järva och bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva. Stockholms stad kommer i nästa kulturnämnd besluta om etableringsstöd till filialen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum