Ny forskning vill skilja enäggstvillingar åt
När Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska enhet utreder faderskapsärenden besvaras oftast frågeställningen med mer än 99,999% säkerhet. Det finns dock ett undantag: när man jämför DNA mellan två potentiella föräldrar som är enäggstvillingar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt hitta metoder att skilja även enäggstvillingar åt genetiskt.
En fråga som visserligen inte är så vanlig, men ändå förekommer, är vem av två enäggstvillingar som kan vara pappa till ett barn.
- Med dagens analysteknik kan vi inte svara på den frågan, vilket innebär att det finns ett fåtal ärenden som aldrig kunnat utredas ordentligt. Nu vill vi introducera nya molekylärbiologiska plattformar som kan ge en öppning för att kunna lösa även den frågeställningen, säger Kerstin Montelius, molekylärbiolog vid Rättsmedicinalverket som är projektledare för forskningsprojektet.
Ytterligare en frågeställning som är aktuell är att enäggstvillingar som valt den brottsliga banan ibland skyller på sin tvilling för att inte kunna straffas.
- Vår förhoppning är att kunna detektera små skillnader mellan tvillingar som också är möjliga att återfinna i spår från en brottsplats, utvecklar Kerstin Montelius.
Nu vill rättsgenetikerna vid RMV komma i kontakt med fler enäggstvillingar som är villiga att delta i forskningsprojektet och lämna prover för analys. Ambitionen är att komma i kontakt med enäggstvillingar som är föräldrar, och där barnen är 15 år eller äldre.
- Vi kommer inte att göra några analyser med avseende på sjukdomsgener eller andra egenskaper, utan kommer bara att leta efter små variationer tvillingar emellan, varianter som kan ha gått i arv från far till barn. Det är också viktigt att understryka att alla prover kommer att avidentifieras, och att vi inte kommer att använda proverna till någonting annat än det som rör forskningsprojektet, avslutar Kerstin Montelius.
Kontakter
Jimmy Blomqvist LarssonPressekreterare
Tel:010-483 42 30jimmy.blomqvistlarsson@rmv.seBilder
Länkar
Om Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.
Följ Rättsmedicinalverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket
Nytt poddavsnitt: 20 år efter tsunamin – så gick identifieringsarbetet på plats till12.12.2024 09:45:26 CET | Pressmeddelande
I dagarna är det 20 år sedan tsunamin i Sydostasien inträffade; den naturkatastrof där 543 svenskar miste livet. I det viktiga arbetet med att identifiera de avlidna på plats medverkade ett flertal medarbetare från Rättsmedicinalverket.
Rättsmedicinalverket kommer inte använda alternativa ljuskällor19.11.2024 14:06:44 CET | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) kan utifrån aktuellt kunskapsläge inte bedöma förmodade skador avbildade med alternativa ljuskällor. Detta konstaterar myndigheten efter att ha genomfört en systematisk genomgång av kunskapsläget inom området. Den vetenskapliga litteraturen indikerar att alternativa ljuskällor kan göra det lättare att se blåmärken. Däremot är det inte känt om metoden kan särskilja en skada från andra fynd med tillräckligt hög säkerhet vid rättsmedicinska bedömningar. Slutsatsen är därför att fynd avbildade med alternativa ljuskällor inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt.
Uppdaterad modell för medicinska åldersbedömningar4.11.2024 13:35:08 CET | Pressmeddelande
Sedan 2017 utför Rättsmedicinalverket medicinska åldersbedömningar inom ramen för brottmål och asylmål. Nu uppdateras modellen för asylmål.
Nya föreskrifter om rättsintyg27.9.2024 09:36:10 CEST | Pressmeddelande
Rättsmedicinalverket (RMV) är den myndighet i Sverige som ansvarar särskilt för att utfärda rättsintyg. Det finns dock fall när detta istället görs av läkare eller tandläkare inom hälso- och sjukvården. Nu har RMV utfärdat föreskrifter om ett rättsintygs utformning och innehåll.
Viktig varning för nätdrogen metonitazen23.9.2024 13:14:29 CEST | Pressmeddelande
Att Polismyndigheten nu varnar för nätdrogen metonitazen är både viktigt och välkommet. Det menar Rättsmedicinalverkets chefstoxikolog Robert Kronstrand som ser risken för en liknande utveckling som med fentanyl om trenden fortsätter som nu.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum