Jönköpings kommun

Ukrainska flyktingar ska få lättare att komma in i samhället

Dela

Jönköpings kommun har sökt och tilldelats statliga pengar som ska satsas på fördjupad samhällsintroduktion för ukrainska flyktingar. Totalt rör det sig om 446 000 kronor.

- De första ukrainska flyktingarna som kom till Sverige har nu befunnit sig här i mer än ett år. Många vittnar om en uppgivenhet och svårigheter att vara delaktiga i det svenska samhället, säger Sofia Backéus, chef för mottagandet av ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun.

Stärka den enskilda individen

Syftet med satsningen är att ge stöd och utbildning i hur det svenska samhället fungerar och på sikt skapa förutsättningar för att ukrainarna lättare kan integreras i samhället.

- Bland flyktingarna finns både de som vill skapa sig nya liv i Sverige och de som väljer att resa tillbaka. Vår förhoppning är att stärka den enskilda individen. De ska veta vilka rättigheter och skyldigheter de har, säger Sofia Backéus.

Under det kommande året kommer flera utbildningsinsatser att riktas till de ukrainska flyktingar som bor i Jönköpings kommun. De kommer bland annat få praktiska kunskaper kring hur det går till att söka information hos svenska myndigheter, ansöka om samordningsnummer, öppna bankkonto, betala räkningar med mera.

- Vi kommer också att göra studiebesök på Arbetsförmedlingen och Statens servicecenter. Det blir även olika teman där vi kan fokusera på hälsa, integration och exempelvis föräldrastöd.

God kapacitet

Många av de ukrainska flyktingarna har på kort tid kommit i arbete. Jönköpings kommun blev anvisade av Migrationsverket att ta emot 244 flyktingar under 2023. Än så länge bor det dock omkring 150 ukrainska flyktingar i Jönköpings kommuns boenden.

- Men det finns viss förhandsinformation om att det kan bli fler som kommer till oss nu under hösten. Det finns en relativt god kapacitet i de boenden som vi hittills tagit fram i kommunen, säger Sofia Backéus.

Nyckelord

Kontakter

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye