Uppsala stift

Unikt samarbete bakom återinvigningen av stiftsgården i Undersvik

Dela

Dörrarna till ”Gården med den vida famnen” står öppna igen. Efter omfattande renovering och ett nyskapande samarbete med Svenska turistföreningen (STF) tar gården emot besökare igen – precis som den gjort sedan mitten på 1800-talet.

Samarbetet som kan vara en modell för fler stiftsgårdar innebär att kyrkan både kan fortsätta använda anläggningen i sin verksamhet, samtidigt som fler besökare än tidigare får möjlighet att besöka gården. På så sätt kan Undersvik fortsätta vara en viktig plats för många människor.

- Jag är väldigt glad över att Undersvik också i framtiden kommer att vara en miljö där Svenska kyrkans tradition och vår tids längtan och utmaningar får mötas på ett sätt som vidgar perspektiven, säger biskop Karin Johannesson.

- Samarbetet med STF kan ses som en första pilot. Det finns fler stiftsgårdar som befinner sig i ekonomisk ansträngt läge, men genom samarbetet med STF kan gårdarna räddas och fortsätta vara unika platser för möten mellan människor, säger projektledaren Lena Aune.

Gården har en lång historia och var en livlig handelsplats och gästgiveri innan den förvärvades av Svenska kyrkan 1943 för att användas i barn- och ungdomsverksamheten. Under andra världskriget var framtiden osäker, men gården överlevde och har genomgått olika utvecklingsfaser sedan dess.

Efter många år med sviktande ekonomi bestämde stiftsstyrelsen att verksamheten måste utvecklas. Ett utvecklingsprojekt lanserades och resulterade i samarbetet med STF.

Nu startar en ny epok i gårdens historia. Gården öppnade igen den 1 september.

Kontakter

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum