Nytt på Unescos världsarvslista: Fem danska ringborgar från vikingatiden
Det är inte ofta som Unescos världsarvslista fylls på med platser som ligger inom behagligt reseavstånd från Sverige. Nu hart fem danska ringborgar från vikingatiden har lagts till på UNESCO:s prestigefyllda världsarvslista. Borgarna byggdes mellan åren 958 och 987 då den danska vikingakungen Harald Blåtand regerade och utmärks av sin anmärkningsvärda symmetri.

Ringborgarna är några av de mest framstående arkeologiska lämningarna från vikingatiden i Danmark. Vid tiden för deras konstruktion vittnade de om ambitionen att förena det danska kungariket och skydda riket mot yttre fiender.
"Vikingatiden har en unik plats i världshistorien och ringborgarna är en fysisk manifestation från den tid då Danmark var förenat som ett kungarike och då Skandinavien blev en del av den kristna rörelsen i Europa. Därför är det fantastiskt - och med all rätt - att de danska ringborgarna nu erkänns av UNESCO som ett världsarv på samma nivå som exempelvis pyramiderna och Kinesiska muren. Det här beslutet kommer att stödja framtida forskning och kommunikation om ringborgarna - och förhoppningsvis kommer det också att bidra till att locka fler besökare," säger Rane Willerslev, museidirektör för Nationalmuseet i Danmark.
De fem borgarna är spridda över hela Danmark:
Aggersborg
Aggersborg, beläget nära Løgstør på norra Jylland, är den största ringborgarna från vikingatiden och den byggdes runt 980-talet. Den inre diametern på borgen är 240 meter och omgavs av en 9 meter bred och cirka 4 meter hög cirkulär vall. Borgen har fyra portöppningar som var och en som pekar mot världens hörn. I mitten av ringborgen byggdes ett torn som omgavs av totalt 48 hus.
Fyrkat
Fästningen Fyrkat nära Hobro i norra Jylland byggdes runt 980-talet. Ännu idag erbjuder vallen en imponerande utsikt. Norr om fästningen indikerar en kyrkogård att Fyrkat beboddes av både män, kvinnor och barn - dessutom tyder det på att denna fästning kan ha byggts för att upprätthålla kunglig makt. Utanför fästningen kan du idag hitta en rekonstruktion av ett av de största husen. Huset är 28,5 meter långt och byggt av ek.
Nonnebakken
Nonnebakken, som idag är dold under den moderna staden Odense på ön Fyn, byggdes runt år 980. På grund av sin historia och betydande storlek är det en av de största och mest viktiga fornlämningarna i området. Nonnebakken fick sitt namn ('Nunnebacken' på svenska) efter ett kloster som fanns på kullen under 1100-talet.
Borgring
Fästningen Borgring var strategiskt belägen framför Køgebukten på Själland. Härifrån kunde all trafik i och runt östra Själland området kontrolleras och övervakas på bästa sätt. Med en inre diameter på 121,50 meter och vallar som är cirka 10,5 meter breda, är Borgrings dimensioner mycket lika dem hos Fyrkat-fästningen. Borgring förblir ett arkeologiskt mysterium och varje sommar besöker arkeologer området för att söka efter fästningens hemligheter.
Trelleborg
Fästningen Trelleborg, nära Slagelse på Västsjälland, är belägen i den vackra landskapet Tude Ådal. Genom dendrokronologi, en metod där man daterar träd med hjälp av att mäta årsringar från timmer som man grävt fram i vallgravarna, har fästningen daterats till omkring år 980. Idag kan resterna av den stora fästningen fortfarande ses tydligt och besökare kan utforska vikingarnas liv genom att besöka den rekonstruerade byn Slagløse.
Karta över ringborgar i Danmark och bilder finns bifogat!
Nyckelord
Kontakter
Henrik GöthlinPR & Press Manager, SwedenVisitDenmark
Tel:+46 (0)768 35 00 31hengot@visitdenmark.comBilder




Länkar
VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar.
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.
Följ VisitDenmark
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark
Ladda bilen med stil i Danmark24.4.2025 17:14:24 CEST | Pressmeddelande
Clever, grundat 2009, driver Danmarks största nätverk för elbilsladdning med 45 000 laddpunkter, inklusive 1 500 ultrasnabba laddare. Under 2024 investerade Clever över en miljard DKK för 15 000 nya laddpunkter. Företaget förnyar laddningsupplevelsen med cafékoncept och präglas av modernt, transparent ledarskap.
LEGO® Masters Academy – en dröm för alla LEGO-byggare att besöka10.4.2025 15:54:41 CEST | Pressmeddelande
LEGO® Masters Academy öppnar i LEGO® House och erbjuder en ny upplevelse med inspiration från tv-serien LEGO Masters. Besökare i alla åldrar kan utveckla sina byggkunskaper och delta i kreativa utmaningar på fyra nivåer. LEGO® Masters Academy kombinerar lek och lärande för att inspirera framtidens LEGO-mästare. Den 17 september slår LEGO® Masters Academy upp portarna för alla LEGO-byggare.
Tivoli inviger sommarsäsongen den 4 april med ett spännande program3.4.2025 16:22:53 CEST | Pressmeddelande
I Köpenhamn öppnar Tivoli sommarsäsongen den 4 april med ett rikt utbud av konserter, evenemang och festivaler. Höjdpunkter inkluderar konserter med Lis Sørensen och Bryan Adams, samt baletter av H.M. Drottning Margrethe. Dessutom hyllas Pippi Långstrumps 80-årsjubileum. Säsongen inleds med påsktema och med 80 000 planterade tulpaner och snart kommer att blomma.
Lär dig mer om Grönland – besök Nordsjälland2.4.2025 15:58:16 CEST | Pressmeddelande
Just nu riktas världens blickar mot Grönland. Men hur mycket känner du egentligen till om Grönland och den grönländska kulturen? Strax utanför Hundested i Nordsjälland ligger Knud Rasmussens Hus, ett museum dedikerat till den berömda polarfararen. Den 12 april öppnar museet för säsongen. Här kan du lära dig mer om den dansk-grönländska förbindelsen med Knud Rasmussens fascinerande liv som utgångspunkt och hans kärlek till Grönland och dess folk.
H. C. Andersens gravsten kommer ”hem”2.4.2025 13:00:07 CEST | Pressmeddelande
Timingen är perfekt. I år, när den danska staden Odense uppmärksammar 150-årsdagen av H.C. Andersens död med evenemanget "Andersen Forever", har Köpenhamns kyrkogård lånat ut hans ursprungliga gravsten till Museum Odense och H.C. Andersens Hus. Gravstenen blir en del av den nya utställningen, som precis har färdigställts i museet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum