Shopping i Stockholm. Sociala praktiker på gatunivå, 1700-1850 – ny antologi från Stockholmia förlag
Möt bokens redaktörer My Hellsing, Johanna Ilmakunnas och några av författarna för samtal och mingel torsdag 21 september klockan 17.30–19.30 i Stadsmuseets hörsal på plan 2. Ingen föranmälan. Fri entré.
När adelsdamen Anna Johanna Grill 1788 reste till England gjorde det stora utbudet av konsumtionsvaror ett djupt intryck. Hon reflekterar i sin resedagbok över de många bodarnas rikedom av varor. Somliga bodar saluför endast pennor och papper, en annan bara käppar, ytterligare en specialiserar sig på strumpor och så vidare. Hon noterar att engelsmännen exponerar sina varor på ett sätt som narrar folk att handla.
Hur såg det ut i Stockholm vid samma tid? Fanns det särskilda shoppingstråk, vem sålde, vem handlade och vilka varor stod till buds? Hur såg marknadsföringen ut och betalades varor med likvida medel eller handlades det på kredit?
I denna rikt illustrerade antologi kartlägger elva forskare från skilda discipliner shoppingen i Stockholm under 1700-talet. De visar att den nya tidens shoppingstråk med dess varuutbud av sidentyger, nipper, modegravyrer, smide, peruker och hårpomador inte bara tillgodosåg konsumenternas behov, utan möjliggjorde även drömmar om nya identiteter och en bättre position i samhället, för sig och de sina.
Boken är vetenskapligt granskad av Kriterium www.kriterium.se och ges även ut i digital upplaga som kan läsas och laddas ned från Kriteriums webbplats. ISBN-nummer för den digitala utgåvan: 978-91-7031-370-7.
Kontakt med förlaget
Anna Brodow Inzaina, projektledare och produktionskoordinator. Mobil: 076-12 31 602 epost: anna.brodow.inzaina@stockholm.se
Stockholmia – forskning och förlag är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”tillgängligt på vetenskaplig grund”. https://stockholmia.stockholm.se/
Kontakter
KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef
I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.
KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Skolpodden: Kuratorn, skolminnen och God Jul19.12.2024 15:15:51 CET | Nyheter
I Skolpoddens säsongsavslutning berättar Josef Elveskog om kuratorernas viktiga roll i skolan men också om sina egna drivkrafter, styrkor och en viktig förebild.
Halva Östermalmstorg är klart – upprustningen blir färdig i augusti 202517.12.2024 14:12:39 CET | Pressmeddelande
Upprustningen av Östermalmstorg går som planerat och halva torget är nu färdigt. Projektet omfattar även torgets lokala gator samt delar av Nybrogatan, Sibyllegatan och Storgatan och totalt är cirka hälften av alla ytor som ska rustas upp klara. Arbeten pågår med att färdigställa fler delar. I slutet av augusti 2025 planeras hela projektet vara klart och Östermalmstorg ha förnyats till ett levande, tryggt och tillgängligt stadstorg.
Många möjligheter till ett aktivt jullov i Stockholms stad17.12.2024 11:52:17 CET | Pressmeddelande
Under jullovet finns många olika aktiviteter i stadens simhallar riktade till barn och unga. Inga förkunskaper behövs och många aktiviteter är gratis. Utöver det har många skridskoisar öppnat runt om i staden.
Stockholms stads största idrottshall invigd13.12.2024 12:36:13 CET | Pressmeddelande
Den 11 december invigdes Tellusborgshallen, Stockholms stads största idrottshall. I hallen finns tre fullstora idrottshallar och flera motionsrum och anläggningen kommer möjliggöra 20 000 idrottstimmar per inomhussäsong.
Stockholm framtidssäkrar världsarvet5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I januari stänger Skogskrematoriet, huvudbyggnaden på världsarvet Skogskyrkogården. Fastigheten ska restaureras och kommer öppna igen inför årsskiftet 2027.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum