Stockholm framtidssäkrar världsarvet
I januari stänger Skogskrematoriet, huvudbyggnaden på världsarvet Skogskyrkogården. Fastigheten ska restaureras och kommer öppna igen inför årsskiftet 2027.
– Vi ska framtidssäkra den här ikoniska byggnaden. Det vi gör nu är att se till att den kan användas av kommande generationer och dessutom att byggnaden blir bättre tillgänglighetsanpassad, säger Sara Stenudd (V), ordförande i kyrkogårdsnämnden.
De tre kapellen Tron, Hoppet och Heliga korset kommer vara stängda under arbetet. Varje år hålls över 1000 begravningsceremonier i den kända byggnaden.
Entreprenören M3 Bygg kommer göra större delen av arbete som omfattar om allt från förbättrat brandskydd och utrymningsvägar till att byte av alla system för vatten, avlopp, ventilation och el. Dessutom görs omfattande markarbeten med stenläggningar och planteringar. Byggnaden ska även tillgänglighetsanpassas.
– Vi hoppas att begravningsgäster och besökare har förståelse för att det kommer att vara lite annorlunda på Skogskyrkogården de kommande två åren. Restaureringen är mycket angelägen. Vi vill med stolthet kunna lämna över världsarvet till kommande generationer, säger förvaltningschef Svante Borg på kyrkogårdsförvaltningen.
Fakta om Skogskrematoriet och Skogskyrkogården
Skogskrematoriet ritades av Gunnar Asplund med inspiration av det skissarbete som han gjorde tillsammans med Sigurd Lewerentz. Byggnaden invigdes 1940 och renoverades på 1970-talet under ledning av Gunnar Asplunds son Hans Asplund.
I Skogkrematoriet finns inget aktivt krematorium. Krematorieverksamheten flyttades 2015 till Skogskyrkogårdens nya krematorium efter att det hade tagits i bruk.
Det är bara huvudbyggnaden Skogskrematoriet som stängs. De två andra kapellen på Skogskyrkogården, Skogskapellet och Uppståndelsekapellet, är öppna för begravningsceremonier och visningar.
Skogskyrkogården togs upp på Unescos världsarvslista 1994 med motiveringen att arkitekterna Gunnar Asplunds och Sigurd Lewerentz gestaltning etablerade en ny form av begravningsplats som på ett grundläggande sätt influerat gestaltningen av begravningsplatser runt om i världen.
Skogskapellet var det första kapellet som invigdes 1920, Uppståndelsekapellet invigdes 1925 och huvudbyggnaden Skogskrematoriet invigdes 1940. Totalt hålls över 1500 begravningsceremonier i kapellen på Skogskyrkogården varje år.
Skogskyrkogården är Sveriges största begravningsplats sett till antalet gravsatta. Här är en halv miljon personer begravda.
Läs mer om restaureringen av Skogskrematoriet på Stockholm växer.
Restaurering av Skogskrematoriet och de tre kapellen, Stockholms stads webbplats
Nyckelord
Kontakter
Annelie SjöströmKommunikatörKyrkogårdsförvaltningen
Tel:08-508 30 199annelie.sjostrom@stockholm.seBilder
Länkar
KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för begravningsverksamheten i Stockholm och förvaltar världsarvet Skogskyrkogården.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Pressinbjudan: Invigning förlängningen av Ågesta konstsnöspår 24 januari17.1.2025 08:24:07 CET | Pressinbjudan
Den 24 januari klockan 11.00 invigs Ågestas nya konstsnöspår. Medverkar gör bland annat idrottsnämndens ordförande och idrottsdirektören i Stockholms stad.
Dags för gymnasieval16.1.2025 13:03:03 CET | Pressmeddelande
Nu har antagningen till gymnasieskolan öppnat och det är dags för årets nior att söka gymnasieskola inför hösten.
Ny rektor på Spånga gymnasium16.1.2025 09:42:44 CET | Pressmeddelande
Christian Lagström är sedan vårterminsstarten ny rektor på Spånga gymnasium. Han kommer närmast från en tjänst som rektor på Sjölins gymnasium Vasastan, en skola han var med och startade 2017.
Dags att söka skola13.1.2025 09:55:50 CET | Pressmeddelande
Onsdag den 15 januari öppnar e-tjänsten Söka skola. Det är dags för vårdnadshavare att söka skolplats inför höstens skolstart.
Ny rektor på Smedslättsskolan9.1.2025 14:15:58 CET | Nyheter
Cecilia Wendt blir ny rektor på Smedslättsskolan i Bromma. Hon kommer närmast från fristående Vanadisskolan där hon också är rektor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum