Naturskyddsföreningen

Svenska kräftor säljs i butik trots PFAS-halter över lagligt gränsvärde

Dela

Flera svenska kräftor har halter av miljögiftet PFAS över det lagliga gränsvärdet för vad som får säljas. Det visar nya tester som Naturskyddsföreningen låtit genomföra av kräftor som köpts i butik i augusti 2023. Föreningen anmäler nu försäljningen av kräftorna till Livsmedelsverket och berörda kontrollmyndigheter.

– Det här visar både att det finns höga halter av PFAS i vissa svenska vattendrag och att det sprids vidare via kräftor till oss konsumenter. Det är mycket oroande. Sverige måste driva på för att förbjuda alla PFAS i hela EU och stoppa utsläppen till miljön, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har låtit analysföretaget Eurofins undersöka förekomsten av de extremt svårnedbrytbara miljögifterna PFAS i kräftor från svenska insjöar. Fyra av sju testade kräftpaket hade halter över EU:s nya gränsvärde på 5 mikrogram per kilo (se faktaruta). Två av dessa var förpackade efter årsskiftet, då det nya gränsvärdet trädde i kraft. De två andra förpackades innan gränsvärdet trädde i kraft i januari 2023.

Naturskyddsföreningen anmäler nu försäljningen av de kräftor som förpackats efter årsskiftet till Livsmedelsverket och berörda kommuner som är kontrollmyndighet.

– Kontrollen brister idag. Livsmedelsverket måste tillsammans med kommuner och livsmedelsproducenter se till att matvaror testas och säkerställa att inga livsmedel med för höga halter PFAS når butikerna. Vi som konsumenter måste kunna känna oss trygga med vad vi köper, säger Karin Lexén.

Även blåmusslor, havskräftor och räkor undersöktes, två prov av respektive sort, men ingen av dessa hade PFAS-halter som överskred gränsvärdet. Blåmusslor innehöll allra minst PFAS.

FAKTARUTA: GRÄNSVÄRDE

Den 1 januari 2023 infördes för första gången juridiskt bindande gränsvärden i EU för hur mycket PFAS som får finnas i ägg, fisk, skaldjur samt kött som säljs inom EU. Gränsvärdena gäller för PFAS-4, fyra av de mest undersökta PFAS-kemikalierna: PFOS, PFHxS, PFOA, och PFNA. För kräftdjur och musslor är gränsvärdet 5 mikrogram per kilo. Företag som säljer dessa livsmedel är skyldiga att se till att lagkravet uppfylls. Läs mer om gränsvärden här.

FAKTARUTA: PFAS

PFAS är samlingsnamnet för tusentals så kallade ämnen högflorerande ämnen. De är kemikalier som skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. PFAS är extremt svårnedbrytbara och kan öka risken för bland annat cancer, fertilitetsproblem samt påverka immunförsvaret. Just nu diskuteras ett förslag till förbud av alla PFAS i hela EU.

Nyckelord

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum