VisitDenmark

Frederiksborgs slotts magiska tak i nytt ljus

Dela

Frederiksborg Nationalhistoriska Museum kommer att iscensätta en serie spektakulära och konstnärliga ljusinstallationer på Frederiksborgs slotts vackra innertak. Till vardags kan taken ses i klassisk renässansstil. Med de konstnärliga ljusinstallationerna kommer slottets ikoniska tak att iscensättas på helt nya sätt.

Tyco Brahes stjärnhimmel på Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto Rebecca Helene Hoffmann
Tyco Brahes stjärnhimmel på Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto Rebecca Helene Hoffmann

I taken på Frederiksborgs slott, Nordsjälland, finns en hel värld av symboler där gudar, kungar, bönder och djur reflekterar tidigare världsbilder, mytologier och nationell romantisk känsla. I den experimentella audiovisuella installationen "Magiska tak – Frederiksborg x Dark Matters" lyser sex av de mest ikoniska taken på Frederiksborg upp och iscensätts för att framhäva historien, skönheten och de särpräglade egenskaperna hos varje tak genom insiktsfulla tolkningar och spektakulära projektioner och belysning skapade av den danska studion Dark Matters.

Från den 22 september till den 14 januari 2024 skapar "Magiska tak – Frederiksborg x Dark Matters" ett alternativt universum där besökare kan uppleva de sex utvalda taken på Frederiksborg på ett helt nytt och extraordinärt sätt. De berättelser som presenteras i utställningen spelas upp på besökarnas egna smartphones via Smartify-appen.

Ett antal framstående danska konsthistoriker, komiker, författare och tonsättare guidar besökarna när de lyfter blicken uppåt och erbjuder sina tolkningar av taken: konsthistorikern Bente Scavenius; astrofysikern och författaren Tina Ibsen; sångerska, låtskrivare och producent Lydmor; litteraturprofessor och författare Søren Frank samt skådespelaren och manusförfattaren Anna Neye bidrar alla till iscensättningen, deras röster och berättelser vävs in i ljudlandskap som är specifika för varje rum.

Till exempel kommer du att se Tycho Brahes himmelska kupol komma till liv. Förundra dig över hur ljuset får kroppar och djur att röra sig lockande med en magisk effekt, och låt en spegel som står på golvet ta dig direkt in i myten om Gefion som skapar Själland genom att plöja land ur Sverige. I Havsrumsrummet förstärker metalliskt ljus berättelser om havet, och på Sagotaket väcks en mängd satyrer, änglar och lejon till liv med lekfullt ljus och musik.

Efter den stora branden på Frederiksborgs slott 1859 var det nödvändigt att återskapa taken, och konstnärer och arkitekter kom med sina egna tolkningar av arkitektur och bildspråk baserade på de dominerande idealen från 1800-talet. De inspirerades av slottets ursprungliga renässanstak såväl som av andra tak i Europa - och flera av resultaten är präglade av bildspråket i den nationellt romantiska stilen som var framträdande i Danmark under mitten av 1800-talet.

Press

För ackreditering, en guidad tur och intervjuer med utställningschefen Mette Houlberg Rung och Dark Matters-teamet, vänligen kontakta kommunikationschefen Sara Juel Andersen via e-post: sja@dnm.dk eller telefon: +45 29747553. Pressmaterial finns tillgängligt på dnm.dk/presse   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Frederiksborg Nationalhistoriska Museum
Foto: Frederiksborg Nationalhistoriska Museum
Ladda ned bild
Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto: Mark Gray
Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto: Mark Gray
Ladda ned bild
Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto: Jette Egtved
Frederiksborgs slott, Nordsjälland. Foto: Jette Egtved
Ladda ned bild
Rum i Frederiksborg slott, Nordsjälland. Foto: Ann Jørgensen/VisitNordsjælland
Rum i Frederiksborg slott, Nordsjälland. Foto: Ann Jørgensen/VisitNordsjælland
Ladda ned bild
Tycho Brahes stjernehimmel, Frederiksborgs slott. Foto: Ralf Turander
Tycho Brahes stjernehimmel, Frederiksborgs slott. Foto: Ralf Turander
Ladda ned bild
Eventyrloftet Frederiksborgs slott. Foto: Ralf Turander
Eventyrloftet Frederiksborgs slott. Foto: Ralf Turander
Ladda ned bild
Barn som beundrar taken i Frederiksborg Slott. Foto: Credits Ann Jørgensen/VisitNordsjælland
Barn som beundrar taken i Frederiksborg Slott. Foto: Credits Ann Jørgensen/VisitNordsjælland
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Drottning Margrethe fortsätter sitt konstnärliga arbete12.3.2024 16:43:54 CET | Pressmeddelande

I sommar är det nionde gången som Drottning Margrethe kommer att ha designat scenografin och kostymer till en balettföreställning som sätts upp på en av Tivolis teatrar. Föreställningen bygger på Hans Christian Andersens berättelse ”Dummerjöns” och det är den berömda tonsättaren och dirigenten Philip Faber som komponerat musiken. För koreografin ansvararar den prisbelönta koreografen och solisten vid Kungliga Danska Baletten, Tobias Praetorius. Baletten har premiär den 22 juni 2024 på Tivolis Pantomimteater.

Tryck på knappen och säg ”pyt”!6.3.2024 15:33:15 CET | Pressmeddelande

Med en stor reklamskylt på Medborgarplatsen i Stockholm uppmanar Danmark alla Stockholms hipsters att ”chilla”. Samtidigt rullas en kampanj ut i sociala medier med en video där ”The Danish Zen” presenteras. Danskarnas unika förmåga att säga strunt samma, låta saker passera och deras avslappnade förhållningssätt till livet marknadsförs nu som "The Danish Zen" - och som en bra anledning att semestra i Danmark. Bakom kampanjen står den danska turistorganisationen VisitDenmark.

Aarhus - först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar23.1.2024 15:00:51 CET | Pressmeddelande

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye