Unikt forskningsprojekt ska identifiera de mest hållbara åtgärderna för att klara extremregn
Extremväder med stora regnmängder blir allt vanligare och hotar städer och samhällen. I ett nytt forskningsprojekt ska nu de mest ekonomiskt- och klimatmässigt hållbara åtgärderna för att klimatrusta bostäder identifieras. Projektet leds av CICERO, Center for International Climate Research, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och försäkringsbolaget If.
If kommer att bidra med skadedata och insikter om hur översvämningar och läckage oftast sker.
– Syftet är att identifiera konkreta åtgärder för klimatanpassning som är genomförbara för privatpersoner och bostadsrättsföreningar men även är hållbara ur ett klimatperspektiv, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.
Ungefär 70 procent av alla vattenskador sker under sommarmånaderna, då det förekommer många intensiva regn som är svåra att förutse. Väderrelaterade vattenskador är också den största kostnaden för norska försäkringbolag de senaste tio åren. Många urbana miljöer och kustnära samhällen är extra sårbara för översvämningar från vattendrag och intensiv nederbörd.
Syftet med projektet ”Klimatanpassning för hållbar försäkring” är att är identifiera hållbara åtgärder som kan förebygga skador orsakade av extremregn och skyfall.
– Det är första gången man tittar så här konkret på faktiska åtgärder mot skador efter extrem nederbörd, som också sätts in i ett större klimatsammanhang. Vi behöver ta fram fakta om vilka åtgärder som är kostnadseffektiva för privatpersoner och bostadsrättsföreningar, men också ur ett större och längre perspektiv, där vi ser på klimatpåverkan och utsläpp över tid, säger, Sofie Waage Skjeflo, projektledare på CICERO.
Ännu mer konkreta råd
För Ifs del handlar det om att kunna ge ännu bättre och forskningsbaserade råd till kunderna. Målgruppen är husägare och bostadsrättsföreningar, som står inför utmaningen att rusta sig mot naturskador i form av skyfall.
– Forskningen visar tydligt att riskerna för extrema väderhändelser, exempelvis skyfall, ökar i ett förändrat klimat. Detta i sin tur ökar risken för skador på byggnader och hus. Vi tror att ökad samverkan och kunskapsdelning mellan olika aktörer kommer vara helt centralt för att samhällets klimatanpassningsarbete ska vara framgångsrikt. Det krävs att fokus flyttas från problem till lösningar och från planering till faktiskt genomförande. Förhoppningen är att vi med hjälp av det här projektet ska kunna ge ännu mer konkreta råd till våra kunder och bidra till ett effektivt klimatanpassningsarbete i Sverige och Norge, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.
En del av projektet är att identifiera vilka åtgärder som skyddar mot skador av extrem nederbörd, det kan vara allt från enskilda husägares insatser i form av backventiler och dränering, men också riktat mot exempelvis bostadsrättsföreningar där bland annat blågröna lösningar ingår, då grön infrastruktur bidrar till att hantera höga vattenflöden.
Andra konkreta åtgärder som kan komma att ingå i studien är växtbeklädda tak som binder vatten och olika typer av växtbäddar.
– Dränering och avrinning är centrala frågor, men det kan finnas nya sätt att involvera natur och rekreation för att vattnet ska ha någonstans att ta vägen. Asfalterade ytor utan avrinning är en riskfaktor, och vi ser att tätbebyggda områden och städer är extra utsatta, säger Sofie Waage Skjeflo, projektledare på Cicero.
Projektet kommer att pågå i ett år, och resultaten presenteras 2024 i en rapport med nya rekommendationer och slutsatser för den mest hållbara klimatanpassningen som husägare och bostadsrättföreningar kan göra.
Proaktivt och preventivt fokus
Projektet kommer med hjälp av livscykelanalys bedöma klimatanpassningsåtgärder utifrån deras inverkan på utsläpp av växthusgaser samt utifrån ett privatekonomiskt perspektiv.
– Klimatförändringarna kommer innebära stora påfrestningar på samhället. Vi kommer oundvikligen leva med vädersituationer som kommer att skada och förstöra egendom i större utsträckning framöver. Detta innebär att vi måste gör allt för att hindra och motverka skador, samtidigt som alla aktörer – både försäkringstagare och försäkringsgivare – måste arbeta proaktivt och preventivt för att minimera och optimera hur vi använder resurser för att åtgärda skador och förluster. Det här projektet kommer att utveckla metoder och verktyg för att systematiskt använda livscykelanalysstrategier för att lyckas att hushålla och bevara gemensamma resurser, med fokus på att minimera klimatpåverkan på planerade genomförda åtgärder, säger Johan Holmqvist, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder
Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Rekordfå dödsfall förra julen – här är de mest olycksdrabbade vägarna16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Förra julen omkom rekordfå personer i jultrafiken. Inför årets julhelg har If sammanställt statistik över de mest olycksdrabbade vägarna.
Urladdat startbatteri vanligaste orsaken till vägassistans för elbilar5.12.2024 08:30:12 CET | Pressmeddelande
Var tredje vägassistansuppdrag för If-försäkrade elbilar hittills i år har handlat om problem med startbatteriet. Vägassistanshjälp på grund av urladdat huvudbatteri är desto mer ovanligt. Det visar ny statistik från If och vägassistansbolaget Viking.
If låter familj testa varningssystem vid extremväder26.11.2024 08:41:02 CET | Pressmeddelande
Extremväder blir allt vanligare och ställer högre krav på husägare att rusta sina hem. För att möta denna utveckling har If tagit fram en testprodukt – Klimatvarnaren – som genom data från ett flertal källor kan göra en hyperlokal väder- och skadeprognos. Projektet pågår under tre månader hos en familj i Rönninge, utanför Stockholm.
Svenska husägare är inte rustade för extremväder19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De flesta svenska husägare saknar beredskap för att skydda sitt hus mot oväder – trots att extremväder blir allt vanligare. Enbart tre av tio husägare har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg. Det visar en ny Sifo-undersökning bland 1 000 svenska husägare som Verian har genomfört på uppdrag av If.
If delivers continued strong results in third quarter6.11.2024 08:53:11 CET | Pressmeddelande
QUARTERLY RESULT Today, If P&C Insurance presented continued solid financial results for the third quarter and first nine months of 2024. If’s Nordic scale continues to deliver advantages in balancing risk and reducing costs, and will increase further with the upcoming integration of Topdanmark.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum